batoni Napisano 23 Kwiecień 2015 Autor Napisano 23 Kwiecień 2015 Witam!Proszę o identyfikację i wydatowanie przedmiotu.Z góry dzięki za pomoc!Pozdrawiambatoni
kopacz18-82r Napisano 23 Kwiecień 2015 Napisano 23 Kwiecień 2015 wygląda na okładki pięknej zapalniczki ( agrodowej" prawdopodobnie odpowiedź zawiera się w datach na niej zamieszczonych).
batoni Napisano 23 Kwiecień 2015 Autor Napisano 23 Kwiecień 2015 Też w pierwszej chwili obstawiałem zapalniczkę ale brak w niej jakiegokolwiek zapalnika, denko, które jest na zdjęciu leżało w tym samym dołku co całość i nic więcej już tam nie było, więc przypuszczam, że znalazłem komplet.
batoni Napisano 25 Kwiecień 2015 Autor Napisano 25 Kwiecień 2015 Sprawa chyba się wyjaśniła! Na innym forum dowiedziałem się, że to może być miniaturowa papierośnica na kilka papierosów i parę zapałek. Świadczyły by o tym dwie komory w środku. Dodatkowo denko (leży osobno na zdjęciu) jest chropowate i mogło służyć do odpalania zapałek (ponoć dawne zapałki odpalały się poprzez potarcie o cokolwiek chropowatego). Górne wieczko jest płaskie w przeciwieństwie od spodu). Dziękuję wszystki Kolegom za pomoc!Pozdrawiam!batoni
Pytanie
batoni
Witam!
Proszę o identyfikację i wydatowanie przedmiotu.
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
batoni
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.