dashunt Napisano 18 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2015 Witam,Czy ktoś spotkał się z takim herbem? Przejrzałem strony z polskimi i niemieckimi herbami ale niestety nie znalazłem niczego podobnego. Pozdr,DH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 18 Kwiecień 2015 Share Napisano 18 Kwiecień 2015 W jakich okolicach znaleziony?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 18 Kwiecień 2015 Share Napisano 18 Kwiecień 2015 Jak byście podawali okolice, w których fant został znaleziony, to by szło szybciej.To jest herb rodziny von Pückler, a właściwie jej hrabiowskiej gałęzi (od 1690 r.). Mieli majątek m.in. w Szydłowcu Śląskim (niem.: Schedlau) w dzisiejszym woj. opolskim. Sprawdź, proszę.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 18 Kwiecień 2015 Share Napisano 18 Kwiecień 2015 Tu w kolorach.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dashunt Napisano 19 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Panie kochany, rzadzisz Pan! Znalezione na polu 2 km od Niemodlina. Wielkie dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 19 Kwiecień 2015 Share Napisano 19 Kwiecień 2015 B. się cieszę! Nie szukałem informacji głębiej, bo w sieci są podstawowe, ale znajdziesz tam też więcej informacji o rodzinie + odnośniki do literatury.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dashunt Napisano 19 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Chciałbym jeszcze zapytać, o ile to nie tajemnica w jaki sposób sprawdza się tego typu sprawy? Wpisujesz to co widzisz w herbie czy po prostu sprawdzasz grafikę po grafice? Domyślam się, że tutaj ten orzeł wskazywał na narodowość herbu? Bo o ile ja wiedziałem o geograficznej lokalizacji to Ty nie miałeś o tym pojęcia.Swoją drogą dla mnie to chyba trafienie roku - znam historię rodziny Pucklerów, mam gdzieś nawet kilka książek o tych okolicach ale herbu nie skojarzyłem:). W ogóle pałac w Szydłowcu to nieodżałowana strata, wytrzymał wojnę uległ PRL'owi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 19 Kwiecień 2015 Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Jestem przeklętym wzrokowcem :)), ale więcej poszło na priv.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZetZet Napisano 8 Październik 2017 Share Napisano 8 Październik 2017 Witam! Dla uzupełnienia, taki sam guzik przedstawiający herb licznego i bardzo znanego śląskiego rodu hr. v. Puckler, jest w 2 części katalogu Guziki herbowe, zamki i pałace" na s. 168 Warto też wgłębić się w historię majątku Mużąkowo na Łużycach będącego kiedyś własnością księcia Hermana Pucklera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.