walik87 Posted April 12, 2015 Author Share Posted April 12, 2015 Witam!Proszę o jakiekolwiek informację co to może być za pieczęć, z jakiego okresu.Widoczny na niej jest dwugłowy orzeł, but(oficerka) a pod butem coś w kształcie szczypiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
walik87 Posted April 12, 2015 Author Share Posted April 12, 2015 Widzę że nikt nie jest zainteresowany odpowiedzią. A może to pomoże komuś rozszyfrować co to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
macpta Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 O ile cokolwiek można wyrokować po tej jakości fotografii, to jest to osobista pieczęć szewca, na co wskazuje but, co oczywiste. Dwugłowy orzeł jest odbiciem przywileju cesarza Karola IV z 1370 r., który za zasługi (to inna historia), niemieckim cechom szewskim pozwolił na umieszczanie w herbach i na pieczęciach właśnie takiego orła. Na dole, pod butem leżą cęgi lub nożyce. Dookoła liście palmowe. Pochodzi z XVIII w., ale bliżej końca tego wieku.W jakich okolicach znaleziona?Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
walik87 Posted April 12, 2015 Author Share Posted April 12, 2015 Terespol, woj. Lubelskie. Znalezione na polu w miejscu starego Terespola, ale naprzeciw Cytadeli ok 400m od twierdzy brzeskiej- czy to nie ma nic wspólnego?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
walik87 Posted April 12, 2015 Author Share Posted April 12, 2015 Z drugiej zaś strony raczej masz rację ponieważ kilkaset lat temu do ok 1850 roku dokładnie w tym miejscu gdzie wykopałem znajdowały się niemieckie domy- przynajmniej tak wynika ze starej mapki Błotkowa"- obecnie Terespola Link to comment Share on other sites More sharing options...
macpta Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Napisałem iemieckich cechów", co nie musi oznaczać cechów działających w Niemczech, ale takie, które zostały założone np. przez osadników niemieckich. Nieprecyzyjnie napisałem. Musiałbyś sprawdzić sprawdzić historię okolicznych korporacji rzemieślniczych.Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.