Skocz do zawartości

Pieczęć Lakowa.

walik87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Proszę o jakiekolwiek informację co to może być za pieczęć, z jakiego okresu.
Widoczny na niej jest dwugłowy orzeł, but(oficerka) a pod butem coś w kształcie szczypiec.

Napisano
O ile cokolwiek można wyrokować po tej jakości fotografii, to jest to osobista pieczęć szewca, na co wskazuje but, co oczywiste. Dwugłowy orzeł jest odbiciem przywileju cesarza Karola IV z 1370 r., który za zasługi (to inna historia), niemieckim cechom szewskim pozwolił na umieszczanie w herbach i na pieczęciach właśnie takiego orła. Na dole, pod butem leżą cęgi lub nożyce. Dookoła liście palmowe. Pochodzi z XVIII w., ale bliżej końca tego wieku.

W jakich okolicach znaleziona?

Pzdr
Napisano
Terespol, woj. Lubelskie. Znalezione na polu w miejscu starego Terespola, ale naprzeciw Cytadeli ok 400m od twierdzy brzeskiej- czy to nie ma nic wspólnego??
Napisano
Z drugiej zaś strony raczej masz rację ponieważ kilkaset lat temu do ok 1850 roku dokładnie w tym miejscu gdzie wykopałem znajdowały się niemieckie domy- przynajmniej tak wynika ze starej mapki Błotkowa"- obecnie Terespola
Napisano
Napisałem iemieckich cechów", co nie musi oznaczać cechów działających w Niemczech, ale takie, które zostały założone np. przez osadników niemieckich. Nieprecyzyjnie napisałem. Musiałbyś sprawdzić sprawdzić historię okolicznych korporacji rzemieślniczych.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie