Skocz do zawartości

duże cewki

aczer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! od roku chodzę z AT Pro na standardowej cewce i zastanawiam się nad większą. Kumpel ma taką Nel Attack na AT Goldzie i jest zadowolony. Chociaż z auta, które od dwóch miesięcy nie jeździ też jest. Czy któryś z kolegów robił rzetelne testy porównawcze dużych cewek w porównaniu ze standardowymi? Taka cewka, jako używana kosztuje około 500, więc jeżeli różnica jest niewielka to raczej bez sensu. Czy np mała, srebrna moneta stojąca na sztorc w ziemi, która jest na granicy detekcji standardowej cewki na dużej będzie lepiej widoczna? ile cm można zyskać?

Pozdrawiam!
Napisano
Witaj,
Generalnie większe niż 11 cewki nie przynoszą większego zysku w zasięgach na małe drobiazgi typu moneta, tj. zysk nie jest aż tak duży jak mogłoby się wydawać. Trzeba wziąć jeszcze jedną rzecz pod uwagę, że z większą cewką spada separacja i wzrasta na niekorzyść maskowanie. Z zalet można wymienić szersze pole detekcji i minimalnie większy zasięg jedynie przy odpowiednich warunkach. Wadą bez wątpienia jest zawsze ciężar i rozmiar. Reasumując, jeśli myślisz o chodzeniu za drobnicą myślę, że większa niż 11" cewka nie ma sensu. Powyższa informacja jest informacją uniwersalną, tyczy się ogólnie wszystkich wykrywaczy ;)

Pozdrawiam.
Napisano
Witam!

Kolego XII raczej nie masz racji choć ja myślałem podobnie przyznaję . Chodzę z cewką NEL Tornado z At Pro i ciągnę denary pomorskie aż furczy i to w zaśmieconym terenie .Bardzo dużo zależy od umiejętności operatora .
Pozdrawiam.
Napisano
marioAT nie mam ochoty znowu polemizować i udowadniać nikomu, że jest w błędzie, napiszę tylko tyle, że każdą cewką znajdziesz co masz znaleźć. Założę się, że ktoś z cewką mniejszą wyczesałby za Tobą jeszcze więcej ;) bo na 100% omijasz. Na pewno z większą cewką masz mniej wyżyłowane nastawy bo np. wykrywacz wariował, bo się wzbudzał bo jest śmietnik itd. Z mniejszą cewką możesz bardziej podkręcić nastawy i dodatkowo uzyskać lepszą separację, a nawet reakcję. Z mniejszą cewką jesteś bardziej precyzyjny i niekoniecznie płytszy! Wiem co piszę. Po za tym cewki fantów nie produkują - prawda jest taka, że gdyby fantów nie było to żadną cewką byś tak nie czesał jak rzekomo czeszesz ;)
11 - to jest rozmiar idealny na drobnicę z zachowaniem znakomitej proporcji ciężaru do możliwości. Powyżej 11" to cewki na grubsze rzeczy zalegające głębiej co nie wyklucza znajdowanie nią mniejszych obiektów typu moneta - tak powinny być traktowane większe rozmiary.

Pozdrawiam.
Napisano
Według mnie XII ma wiele racji. Zyskujemy trochę na zasięgu ale czy to się opłaca w ogólnym rozrachunku, to już zależy od indywidualnych preferencji. Jednemu to pasuje, drugiemu co innego. W każdym razie ja osobiście zostałbym przy standardowej cewce.
Pozdrawiam Brodkasz.
Napisano
Standardowa cewka na pewno jest wynikiem kompromisu między zasięgiem i obszarem detekcji a stabilnością i precyzją wskazania. W 250 miałem koncentryka, który był wyraźnie płytszy i obejmował mały obszar, ale dokładnie wiedziałem, gdzie coś leży. Na AT jest cewka DD, i obszar wskazania" jest dużo większy, co bywa irytujące. Czasem krater, jak od bomby a i tak trzeba dorobić margines. A i na początku markę zdarzyło mi się skasować...
Napisano
Witam !

Wszystko zależy od techniki przeszukiwania terenu . Nie chodzę tylko z Nel Tornado a na takim miejscu używam trzech cewek a największą zakładam w ostatniej fazie.
Duża cewka wymaga doskonałego osłuchania sprzętu, dostosowania prędkości przemiatania" w zależności od czasu reakcji cewki oraz odpowiedniego dostrojenia do gruntu i ustawienia dyskryminacji i na koniec co ważne odpowiedniego prowadzenia cewki nad gruntem .
Spełnienie powyższych warunków gwarantuje osiągnięcie przyzwoitych rezultatów .
Pozdrawiam Mariusz.
Napisano
przyzna że masz racje Duża cewka wymaga opanowania i nauczenia się rozrurzniania sygnałów jak zawsze kopiemy tylko konkretne sygnały powtarzalne wtedy są efekty
  • 2 weeks later...
Napisano
Duża cewka - więcej zakłóceń do analizy przez elektronikę, więc nieco wolniejsza reakcja wykrywacza i czasami efekt maskowania koloru przez żelazo daje się we znaki.
Napisano
http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/numer2/abcPoszukiwacza2.html Mit na temat dużej cewki.
Napisano
Witam. Duże cewki najbardziej poprawiają zasięg na większe przedmioty. Na niewielkie kolorki to już nie koniecznie. Ja zmieniałem (co prawda ace 250) 6x9 na 12x15, ale zasada działania ta sama.
Co zauważyłem po zmianie:
-zacząłem wyciągać więcej fantów typu monety i inne drobne pierdółki, ale dlatego że cewka większa omiata więcej terenu. co do głębokości....hmmmm.... niewielka różnica.
-żelazne graty i większe kolorki wychodziły zdecydowanie lepiej i głębiej od zwykłej cewki(mi to akurat odpowiadało).
Koledzy maja AT PRO czasami ja z nim latam i nie wydaje mi się żeby PRO miał słaby zasięg. Piesek na moniaki i sreberka. Ja poszedłem w stronę ARGO a to dlatego że wolę militarkę. Po rozmowach z kolegami wymieniającymi cewki na większe stwierdziłem, że żaden z nas nie ma jakiś super głębokości na drobnicę. To tylko moja opinia PZDR
Napisano
Może jeszcze jedno.
Wielu z nas stało przed takim wyborem i pewnie większość z nas dokonała zakupu. Ciekawość jest jednak większa. Ja po wymianie cewki ogólnie byłem zadowolony i moi kumple też. Biorąc pod uwagę obecną cenę AT PRO to raczej nie stracisz na tym zakupie, jeżeli kupiłeś zanim cena wzrosła do bardzo dziwnej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie