RademenesDS Napisano 30 Marzec 2015 Autor Napisano 30 Marzec 2015 Witam. poszukuje ludzi, informacji, czegokolwiek na temat okolic Krzyża Wielkopolskiego począwszy od wsi Drawsko i niezbadanego przeze mnie przejscia pod rzeką noteć. z Zaciągniętych informacji, opowiadań mieszkańców krzyża i Drawska znajdowało się gdzieś koło mostu. Niestety przebudowa i czas zatarło wejście. podążając dalej w kierunku wsi Drawiny zasypany teren bunkrami. Jeden nie naruszony lecz wejście celowo zasypane typu TOBRUK. W pozostałych raczej gruzowiska. Odbijając w kierunku jeziora Kosin około 100 metrów od brzegu ruiny bunkra którego raczej na mapach nie ma... i tu ciekawa historia. Jezioro Łubowo jest połączone strumieniem z jeziorem Kosin. około 20m od przebudowanego maximum 3 lata temu mostku znajdują się fundamenty zabudowań. Jako 16latek byłem tam pod namiotami z rodziną i.... przez okres 5 lat rok w rok pojawiała się tam grupa poszukiwaczy z wykrywaczami ale nie takimi jakie można zakupić na aukcjach. posiadali georadary i konkretne zasilane z agregatów sprzęty. Byli to niemcy. Jak twierdzili pochodzą z tych terenów i szukają pamiątek które skrywa ziemia. Nie było by w tym nic ciekawego gdyby nie fakt iż jeden z obcokrajowców zawyżał średnią wieku. Dziadek któremu bym dał ze 100lat. To on wskazywał konkretne miejscagdzie mają szukać. nigdzie nie kopali, nie ryli nic nie naruszyli. przeszukiwali tylko teren 100metrów kwadratowych. W bardzo migowej rozmowie z nimi przedstawili informacje które dały do myślenia. Jedyne co udało mi się tam znaleźć to moneta z 1901r Jedna marka. Czy ktoś ma może jakiekolwiek informacje na temat wymienionych przeze mnie miejsc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.