Gretka Napisano 29 Marzec 2015 Autor Share Napisano 29 Marzec 2015 Witam,mam nowe hobby i zakupilam ostatnio monetke, niestety nie moge znalezc nigdzie informacji o jej autentycznosci lub oryginalnosci. Jest srebrna.Moge liczyc na wasza pomoc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omasz Napisano 29 Marzec 2015 Share Napisano 29 Marzec 2015 Tetradrachma ateńska z okresu klasycznego.Waga ok 17g.Średnica ok 23mm.Porównaj. Stan bardzo dobry, że aż za dobry :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gretka Napisano 30 Marzec 2015 Autor Share Napisano 30 Marzec 2015 No właśnie i z jednej strony, aż szkoda mi jej było nie kupić, a teraz siedzę i się zastanawiam czy to nie podróbka?Jak to można sprawdzić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omasz Napisano 30 Marzec 2015 Share Napisano 30 Marzec 2015 Akurat takiego wzornictwa nie znalazłem w katalogach, co może oznaczać podróbkę. Popularne staje się robienie srebrnych fake-ów .Podałem Ci wyżej wymiary i wagę oryginalnej monety. Zważ swoją, zmierz średnicę, a następnie porównaj. Dodam, że tetradrachmy w fatalnym stanie kosztują koło 2000zł.Na koniec raczej zła wiadomość :P.http://www.ebay.pl/itm/2ROOKS-GREEK-GREECE-ATTICA-ATHENS-TETRADRACHM-ATHENA-OWL-OLIVE-SPRAY-COIN-/271793086166?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3f48215ed6Chyba jednoznacznie można odrzucić, iż zrobiłaś biznes życia :P.Z ciekawości ile kosztowała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 2 Kwiecień 2015 Share Napisano 2 Kwiecień 2015 tak zwana ateńska sowa czyli srebrne tetradrachmy , jest jedną z pierwszych monet z inskrypcją Athe , co do wagi monety jest różna , co do wzoru sowy były i takie i sowa z rozpostartymi skrzydłami i złote i srebrne w Atenach widziałem parę sztuk . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.