Skocz do zawartości
  • 0

sygnet z kamieniami, srebrna podkładka

moneta86

Pytanie

Napisano

witam,

kolejny raz mam mały dylemat, ogólnie myślałem że sygnet ze zdjęć to zwykła odpustówka" jednak po umyciu i oględzinach mam kilka wątpliwości, chciałem zapytać czy spotkaliście coś podobnego albo ktoś pokusi się o datowanie.
materiał brąz ? trzy oczka to kamienie naturalne wbite od tyłu i zalakowane. wzory nie regularne lekka asymetria, jednak bardzo wyraźne. rozmiar ok 19 wiec męski.
czekam na pomysły

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

kolejny raz mam mały dylemat, ogólnie myślałem że sygnet ze zdjęć to zwykła odpustówka" jednak po umyciu i oględzinach mam kilka wątpliwości, chciałem zapytać czy spotkaliście coś podobnego albo ktoś pokusi się o datowanie.
materiał brąz ? trzy oczka to kamienie naturalne wbite od tyłu i zalakowane. wzory nie regularne lekka asymetria, jednak bardzo wyraźne. rozmiar ok 19 wiec męski.
czekam na pomysły

Napisano

a to druga sprawa, taka ciekawostka- myślałem że to zwykła podkładka jakaś widać delikatne ślady klepania a środek dość postrzępiony, z zewnątrz raczej gładkie bardzo nieregularna powierzchnia. no ogólnie nic ciekawego by to nie było jednak przedmiot jest z wysokiej próby srebra- kwas bromowy zrobił się czerwoniutki, Macie jakieś pomysły - to coś w stylu obrączki ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie