Zbończyk Napisano 27 Marzec 2004 Autor Napisano 27 Marzec 2004 Witam Mam pytanko:Co myslicie na temat poszukiwan w okolicach Radzymina?Czy w okolicach miasta R. mialy miejsce jakies konkretne bitwy??Chodzi mi o II Wojne i tylko o druga wojne (to w razie jak by ktos zartowal odnosnie Bitwy warszaskiej)Z gory dziekuje !!!
SZZ Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Witam!Od tych, którzy tam grasowali słyszałem, że często trafiali na niewybuchy, szczególnie pocisków od katiusz, co wielu zniechęciło do poszukiwań. A tak poza tym, to okolice Radzymina są poza Bitwą Warszawską terenem, na którym rozegrała się na przełomie lipca i sierpnia '44 r. jedna z największych bitew pancernych II wojny światowej. Może coś tam się jeszcze działo w 1915 r. w związku z walkami o Modlin, była także bitwa pod Kobyłką w czasie Powstania Kościuszkowskiego oraz potyczki podczas Powstania Listopadowego, Styczniowego i Kampanii Wrześniowej. PozdrawiamSZZ
K.Abt. Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Ale przecież kolega wyraźnie prosił żeby nie żartować na temat Bitwy Warszawskiej! (cokolwiek by to miało oznaczać...)
1AIR1 Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 WitamNiedawno prowadziliśmy tam poszukiwania.Teren jest mocno przeorany".A okolice Fortu Beniaminów to istny śmietnik. Trafiła się nam korpusówka szkoły podchorążych,mocno przeżarty i przestrzelony kociołek z wyposażenia Armii Radzieckiej,kopiejka z 1908 roku.No i to na co trafia każdy,kupa wystrzelonych łusek od pepeszki"-zostały tam gdzie były.Pozdrawiam
Gość Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Akurat mieszkam w tym miasteczku i kopię w oklolicy od lat i efekty całkiem całkiem , oczywiście główna linia jest skopana ale w okolicy jest mase lasów i wyskakują ciekawe fanty.W zeszłym roku kolega znalazł w miejscu upadku łosia destrukt szczeniaka".TAkżze szukajcie a znajdziecie.Nara
Zbończyk Napisano 29 Marzec 2004 Autor Napisano 29 Marzec 2004 Do Michała!!Słuchaj ja mam dzialke w Załubicach Starych (jezeli mieszkasz w Radzyminie), zastanawiam sie czy tam cos mozna by znalezc.Duzo gestych lasow i troche bagien.Jak masz info na temat tych okolic - daj znac!Pozdrawiam
Gość Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 W tamtej okolicy raczej ubogo kiedys znalezlismy tam miejsce po upadku iła-2 trzeba troche pojeżdzić , żeby coś znależć.Lepsze rejony to druga strona szosy warszawa-białystok lub lasy bliżej samego Radzymina.Nara
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.