Skocz do zawartości
  • 0

ceramiczne naczynie

amciaa

Pytanie

Napisano

Witam!

Piszę z zapytaniem czy ktoś obecny na forum jest w stanie określić wiek ceramicznego naczynia ze zdjęcia na podstawie widocznego ornamentu. Widać, że zostało zrobione na kole,w glinie widoczne drobiny piasku. Nie zostało wykopane, więc albo jest współczesne, albo zostało znalezione w ziemi i pozostawione przez znalazce jako w jego mniemaniu bezwartościowe.

Dziękuje i pozdrawiam!

T.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może tu znajdziesz jakieś przydatne informacje http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/ceramika/ceramika.html .
Napisano
Dzięki numi!
Ceramika została znaleziona w lesie na Śląsku w okolicach granicy z Czechami, w okolicy znajdowano pozostałości wczesnośredniowiecznej osady tyle wiem. Tak jak napisałem było toczone na kole, nie ma żadnej powłoki typu szkliwo. Liczyłem, że ktoś się spotkał z podobnym ornamentem.

Pozdrawiam

T.
Napisano
jeśli to jest to co myślę to masz NIEPRAWDOPODOBNE szczęście.

Fragment opisu z linku:

Ceramika, którą wypalano w piecach igołomskich jest starannie wykonana na kole garncarskim i ma kolor najczęściej siwy (stąd nazwa). Znajduje się także, ale rzadko naczynia koloru brązowego, czarnego i białawego w różnych odcieniach. W tym wielkim ośrodku produkcji wyrabiano zasadniczo dwa rodzaje ceramiki. Pierwszy częściej spotykany, to naczynia szorstkie wykonane z gliny tzw. chudej zawierającej domieszkę najczęściej gruboziarnistego piasku a nawet żwirku. Była to ceramika kuchenna, służąca zapewne do gotowania potraw. Drugim rodzajem jest ceramika gładka wykonana z gliny tłustej tj. bez domieszki piasku. Ten rodzaj ceramiki jest specjalnie gładzony na całej powierzchni, a także często zdobiony ornamentem gładzonym."

http://www.igwa.pl/?id=zabytki
Napisano

Witam!

Piszę z zapytaniem czy ktoś obecny na forum jest w stanie określić wiek ceramicznego naczynia ze zdjęcia na podstawie widocznego ornamentu. Widać, że zostało zrobione na kole,w glinie widoczne drobiny piasku. Nie zostało wykopane, więc albo jest współczesne, albo zostało znalezione w ziemi i pozostawione przez znalazce jako w jego mniemaniu bezwartościowe.

Dziękuje i pozdrawiam!

T.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie