Sonny321 Napisano 7 Luty 2015 Autor Napisano 7 Luty 2015 Witam, czy mógłby ktoś pomóc co to za pieczęć.Jaki wiek, czy jest to pieczęć szlachecka czy urzędowa. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Pieczęć znaleziona na podlasiu. Pozdrawiam
ancover Napisano 7 Luty 2015 Napisano 7 Luty 2015 Na moje pieczęć herbowa XVII być może końcówka XVI wieku
Sonny321 Napisano 7 Luty 2015 Autor Napisano 7 Luty 2015 Nie spodziewałem się że to taki staroć. Z miejsca dość obfitego w moniaki z XVI i XVII wieku , ale też i kopiejki zaborcy. A może ktoś kojarzy co to za herb? Dwa lwy z szablami, jakieś chorągwie i inicjały SJ.
ancover Napisano 7 Luty 2015 Napisano 7 Luty 2015 obstawiał bym herb pruskiej rodziny szlacheckiej podobny układ chorągwii był na dukacie Fryderyka I
Sonny321 Napisano 7 Luty 2015 Autor Napisano 7 Luty 2015 ancover dzieki wielkie za zainteresowanie i wszelkie informacje. Bybym bardzo wdzieczny gdybys mogl jeszcze cokolwiek powiedziec o tej pieczeci. Teoria o pruskiej rodzinie moze byc trafna, przez krotki czas teren ten byl pod zaborem austriackim. Prosze mi wybaczyc brak polskich samoglosek, taka klawiatura.
osyjan Napisano 7 Luty 2015 Napisano 7 Luty 2015 Pieczęć herbowa z inicjałami właściciela, prawdopodobnie oficera. Wiek koniec XVIII - XIX wieku ale raczej to drugie.
osyjan Napisano 7 Luty 2015 Napisano 7 Luty 2015 Doszukiwanie się analogii tej pieczęci z pruskim dukatem jest raczej chybione.
Sonny321 Napisano 8 Luty 2015 Autor Napisano 8 Luty 2015 Dzieki Osyjan za pomoc, obok wyskoczylo sporo kopiejek, wiec moze oficer rosyjski. Nikt nie wie co to za herb?
ancover Napisano 8 Luty 2015 Napisano 8 Luty 2015 Co moge uścislić to to, że kształt samego tłoka pieczętnego zblizony do pieczęci XVIII - XIX wiecznych ale spotkałem sie z uchwytem podobnym do tego w pieczęci z XVII wieku wiec przyjmijmy ze jest to druga połowa XVIII wieku a co do herbu sprawa dyskusyjna trudno stwierdzic dokładnie bo z pruskich zblizony do herbu Spensberger a z polskich do walewskich i krynickich. Nie jestem fachowcem to moja skromna opinia pozdrowionka
Sonny321 Napisano 8 Luty 2015 Autor Napisano 8 Luty 2015 Dziekuje za wszystkie informacje,i pomoc, zaczyna sie robic jasniej. Chcialbym sprostowac to co wczesniej napisalem. Teren byl pod zaborem pruskim, a nie austriackim a nastepnie pod rosyjskim. Jakby ktos mogl jeszcze cos powiedziec to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.