Skocz do zawartości

Korporalschaft

czarekg1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie Kolegów !
Sprezentowano mi taką pocztówę z niemieckimi żołnierzami z I WŚ z podpisem Korporalschaft 1918 "
Co to była za struktura ?
O ile mi wiadomo w armii pruskiej ( zresztą później też )nie było stopnia korporal, tylko unteroffizier.
Pozdrawiam
Czarek

• 2 weeks later...

Ten prosty diagram wyjasni co i jak.

Co do stopni - czasem lepiej nie próbować na siłę dopasowywać ich do obecnie funkcjonujących. Tak jak największym mitem, powielanym przez czasem bardzo poważnych ludzi jest to że A. Hitler był kapralem - a tu guzik : miał stopień Gefraiter - nie mający odpowiednika w naszych strukturach - bo niby Gefraiter dowodził grupą żołnierzy ale według niemieckiej nomenklatury był to stopień w korpusie szeregowych, gdyż pierwszym stopniem podoficerskim jest Unteroffizer:) ot taka dygresja.

Tak - wiem :-) Prostym przykładem tego, o czym Kolega pisze są stopnie w SS i ich odpowiedniki w Wehrmachcie i WP. Rzecz w tym, że nie spotkałem się z pojęciem Korporal w niemieckim nazewnictwie wojskowym. Nawiasem mówiąc, dobrze ze znam angielski - inaczej bowiem ten schemat niekoniecznie musiałby być oczywisty :- ). Wolne( dosłownie )przekłady prowadzą czasami do nieporozumień - Seitengewehr, czyli boczny karabin, ha, ha, ha !
Dzięuję Koledze.

Poczytaj w wolnej chwili - szczególnie wypowiedzi tak pod koniec (na początku wypowiadają sie ludziska nie mający bardzo pojęcia).

http://1914-1918.invisionzone.com/forums/index.php?showtopic=52017

Co do tego diagramu - jest w nim dośc poważny błąd -w sumie w temacie tego wątku nierzutuje. Chodzi o kompanię karabinów maszynowych. Była to 13 kompania w pułku i w tym okresie była podoporządkowana pułkowi" a nie 1 batalionowi".

Pamiętaj, że Korporalschaft istniały do zmian w 1915 roku, gdzieś w połowie roku zmienione strukturę, dostosowując ją do wymagań nowego pola walki. Wtedy to były Gruppe jako najniższy szczebel i od razu Zug.

Jak wynika z wyliczenia ten niemiecki Zug miał 72 wojaków - spoory pluton. Na moim widokówko-zdjęciu Korporalschaft ma 14 ludzi, a przed nimi jest decha z wymalowanym rocznikiem - 1918.
Czarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie