luke1492 Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Napisano 21 Styczeń 2015 Meteoryt kamienno żelazny.Zamieszczam scan przekroju...Magnes łapie...Tylko jedno pytanie : czy to nie bazalt?
MrV Napisano 21 Styczeń 2015 Napisano 21 Styczeń 2015 Bazalty mają ogólnie do 15 procent domieszek związków żelaza i to w postaci tlenków, więc raczej nie łapałoby. Poza tym bazalt jest wylewny, więc często, gęsto mogłyby się pojawić purchle powietrza. Postaraj się wrzucić nieco więcej zdjęć, w tym ogólny pokrój, zbliżenie na skorupę obtopieniową i oczywiście ładne zbliżenie na szlif. Generalnie dodam tylko, że bardzo dobrze rokuje. ;) I żebym nie zapomniał: gdzie wyszedł i na jakiej mniej więcej głębokości?Przy okazji muszę pochwalić sposób wykonania szlifu.
MrV Napisano 21 Styczeń 2015 Napisano 21 Styczeń 2015 Wiedziałem, że o czymś zapomniałem. Jeśli została ci piętka po krojeniu, polecam zawieźć ją do jakiegoś instytutu geologii, tam sprawdzą dokładnie, określą klasyfikację, często za darmo ale pod restrykcją zostawienia sobie kawałka tejże piętki ;)
luke1492 Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Napisano 21 Styczeń 2015 Dzięki za odpowiedź. Wyszedł na polu przy rezerwacie meteorytów.(Morasko) Dość płytko, ale to zasługa chyba tego, że był na zboczu pagórka...Znalazłem go Teknetics'em Omega. Zasugerowałem się wskaźnikem zawartości tlenków żelaza - skala mi się skończyła, więc faktycznie gdyby to było 15% jak w bazalcie to odczyt byłby dużo niższy.Co najciekawsze w Morasku uderzył meteoryt żelazny i to mi nie pasowało. Koresponduje z profesorem z uniwersytetu, który opiekował się tymi Amerykanami, którzy ryli na Morasku dla Science ChannelPostaram sie wrzucić więcej zdjeć, tyle, że tu są limity pojemności, a dobre zdjęcie niestety wymaga troche miejsca.
Pytanie
luke1492
Meteoryt kamienno żelazny.
Zamieszczam scan przekroju...
Magnes łapie...
Tylko jedno pytanie : czy to nie bazalt?
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.