Cześć! Mam pytanie dotyczące przedmiotu z załączonego zdjęcia. Czy ktoś orientowałby się może dokładnie gdzie i kiedy mógł być wykonany tego typu skarabeusz. Najprawdopodobniej jest to brosza z okresu napoleońskiego. Znaleziona została w latach 20-tych XX wieku pod Toruniem przez mojego pradziadka. Przedmiot tkwił w skarpie opadającej do rzeki Drwęca. Innym znaleziskiem była rękojeść szabli. Być może były to pozostałości po zbiorowej mogile. Nie jestem pewien, ale skarabeusz mógł być pamiątką z wyprawy egipskiej Napoleona albo wyrazem mody na Egipt" w tym okresie. Brosza wykonana jest z mosiężnej, złoconej blachy o grubości 1,2mm. Skrzydła są szkliwione. Centralne miejsce zajmuje półplastyczna rzeźba skarabeusza z turkusu (?). Byłbym wdzięczny za pomoc w odkryciu pochodzenia tego przedmiotu! pozdrawiam! Piotr
Pytanie
inortep
Cześć! Mam pytanie dotyczące przedmiotu z załączonego zdjęcia. Czy ktoś orientowałby się może dokładnie gdzie i kiedy mógł być wykonany tego typu skarabeusz. Najprawdopodobniej jest to brosza z okresu napoleońskiego. Znaleziona została w latach 20-tych XX wieku pod Toruniem przez mojego pradziadka. Przedmiot tkwił w skarpie opadającej do rzeki Drwęca. Innym znaleziskiem była rękojeść szabli. Być może były to pozostałości po zbiorowej mogile. Nie jestem pewien, ale skarabeusz mógł być pamiątką z wyprawy egipskiej Napoleona albo wyrazem mody na Egipt" w tym okresie. Brosza wykonana jest z mosiężnej, złoconej blachy o grubości 1,2mm. Skrzydła są szkliwione. Centralne miejsce zajmuje półplastyczna rzeźba skarabeusza z turkusu (?).
Byłbym wdzięczny za pomoc w odkryciu pochodzenia tego przedmiotu! pozdrawiam! Piotr
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.