Skocz do zawartości
  • 0

Obiekt na skraju lasu

Haharo

Pytanie

Napisano

Cześć! Czy ktoś byłby w stanie określić co to za obiekt (chodzi mi o ślady o owalnym kształcie), i czy mógł on powstać w wyniku działalności człowieka? Możliwe, że lewą część wzniesienia zniwelowały nowoczesne zabiegi rolnicze. Dodam, iż ma on ok. 180 m szerokości i ok. 270 długości. Screen wykonany na geoportalu w skali 1:2000, zdjęcie przycięte. Nieopodal w odległości 800 m zidentyfikowano ślady zaginionej średniowiecznej wioski związanej z brodem na rzece Orzyc.
Pozdrawiam!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Czy ktoś byłby w stanie określić co to za obiekt (chodzi mi o ślady o owalnym kształcie), i czy mógł on powstać w wyniku działalności człowieka? Możliwe, że lewą część wzniesienia zniwelowały nowoczesne zabiegi rolnicze. Dodam, iż ma on ok. 180 m szerokości i ok. 270 długości. Screen wykonany na geoportalu w skali 1:2000, zdjęcie przycięte. Nieopodal w odległości 800 m zidentyfikowano ślady zaginionej średniowiecznej wioski związanej z brodem na rzece Orzyc.
Pozdrawiam!

Napisano
Nie nie, ślad tworzący tą owalną strukturę to z pewnością wzniesienie a od współczesnego Orzyca, który nota bene płynie obecnie kilkaset metrów dalej bardziej na północ (regulacja rzeki w latach sześćdziesiątych), niż w XVI w., oddziela go nadal pas wyraźnych pagórków.
Napisano
Jak ja lubię takie Nie nie"...

zakole - fragment meandra
zaniżenie terenu
- patrz - w prawym dolnym rogu - droga polna - wklęśnięcie, a nie wał, nasyp.
Cieniowanie identyczne - czyli dołek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie