Arseon Napisano 19 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2014 guziczek ze stopu cyny z ołowiem czy cynku z cyfrą i kropką , na awersie dosyć płaski , z tyłu w miejscu uszka ma półkoliste uwypuklenie , uszko było stalowe proszę o pomoc do jakiej armii mógł należeć , kropka kojarzy się z armią carską ale podobnego nie widziałem , w pruskich guzikach z pocz XIX w kropki występowały przy numerach które można czytać dwuznacznie jak 6 i 9 , ale pruskie z tego okresu były raczej mosiężne chociaż miały podobnie wywinięty rant z tyłu za wszelką pomoc będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 19 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 19 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 19 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2014 wydaje mi się że może też być szansa na guzik z insurekcji , zauważyłem na buttonarium że były ze zbliżonych stopów a krój cyfr 6 lub 9 jest podobny do tej na moim guziku , dodatkowo przy tym rodzaju cyfr 6 i 9 występuje przy części z nich kropka , tylko wykonanie tyłu mojego guzika trochę miesza , pzdrfoto z b-rium , odwrócona 6 ka z kropką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejBr Napisano 19 Grudzień 2014 Share Napisano 19 Grudzień 2014 Mam pewne spostrzeżenia na temat podobnych guzików. Jednak twój jest o tyle nietypowy, że posiadał stalowe ucho, ale mogło być ono wtórne. Więcej światła na jego pochodzenie rzuciłaby znajomość choć przybliżonej lokalizacji znaleziska. Jeśli guzik znaleziono np. w okolicach Szczecina, to marne szanse na insurekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 21 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2014 dzięki za komentarz , guzik znaleziony na północnym mazowszu.Wydaje mi się że najpierw było stalowe ucho a po urwaniu ktoś zrobił dwie dziurki , pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejBr Napisano 21 Grudzień 2014 Share Napisano 21 Grudzień 2014 Moim zdaniem pochodzi on z końca 18w. Choć na północnym Mazowszu znajduje się pruskie guziki o podobnej miseczkowatej budowie jak twój, to jednak są one mosiężne. Natomiast nie widuje takich miseczek ołowiano-cynowych na dawnych terenach pruskich tzw. ziemiach odzyskanych. Spotykałem za to niemal identyczne 9-tki na Mazowszu, Lubelszczyźnie i na Ukrainie. Skoro wyskoczyły kilka razy na Ukrainie, to myślę, że chodzi tu o 9 Regiment Pieszy Koronny, który walczył w latach 1792-94 na wszystkich trzech wymienionych wyżej terenach. Z dostępnych informacji wynika też, że 9 regiment w tych latach posiadał guziki koloru białego, bądź jak to niektórzy określają, srebrnego. W załączeniu fotka jednego z takich guzików, którą kiedyś znalazłem na http://forum.violity.com/index.php . Podobnie jak twój, ten też był kombinowany z dziurkami po ułamanym uchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 23 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2014 dzięki za tak rzeczową identyfikację , Twoja wiedza robi wrażenie ,cieszę się bardzo ,to pierwszy guzik z tego okresu jaki znalazłem , pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejBr Napisano 23 Grudzień 2014 Share Napisano 23 Grudzień 2014 Gratuluję znaleziska. Możesz podać jeszcze jego średnicę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 23 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2014 oczywiście w poziomie mierzy 21 mm w pionie troszkę mniej 20 mm , jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekoli Napisano 17 Październik 2016 Share Napisano 17 Październik 2016 odgrzeję kotleta by wyprostować id. www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/7782 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.