Duduś Napisano 17 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2014 Witam.Posiadam taką o to miedzianą monetę, która jest praktycznie w ogóle nieczytelna. Wg mnie bardzo słabo widać orła ( bardzo podobnego do orła z marki niemieckiej)tylko z dwiema głowami nad którymi coś jest (korona?). Dookoła szczątki liter. Na rewersie prawdopodobnie głowa, ale nie na środku monety tylko bardziej z boku. Moneta ma 18mm średnicy i wyszła w dawnej Galicji. Waży ok. 2-ch gram. Czy jest jakakolwiek szansa na jej odczytanie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 18 Grudzień 2014 Share Napisano 18 Grudzień 2014 no, może(na bank) będzie ciężko, na krążku nic nie widać, żadnego ewentualnego punktu odniesienia... zrób dobre foto w dobrym świetle (obie strony) i obrysuj to co widzisz, nie licz na cuda, ale nadzieja zawsze jest i wyobraźnia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 18 Grudzień 2014 Share Napisano 18 Grudzień 2014 Przy tych wymiarach i lokalizacji znaleziska, oraz fakcie, że jest bita na krążku z okolicy XIX wieku, to stawiam na 5/10 kreuzer, choć nie ma tam głowy na awersie i masa jest ciut inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekD Napisano 19 Grudzień 2014 Share Napisano 19 Grudzień 2014 Głowa ? A druga strona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasik Napisano 19 Grudzień 2014 Share Napisano 19 Grudzień 2014 a może grosz dla Prus południowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danny83 Napisano 19 Grudzień 2014 Share Napisano 19 Grudzień 2014 po profilu tak jak by postać Fryderyk Wilhelm i może to być jego grosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duduś Napisano 19 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2014 Jak na złość coś nie tak z aparatem, więc zdjęcia dodam wieczorem ( jeśli w ogóle uda mi się je zrobić). A co do głowy i orzełka to nie jestem pewien, z każdej strony wygląda inaczej. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duduś Napisano 19 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2014 Oto co wyszło. Nie jestem pewien tych liczb w środku orzełka lub herbu, a najbardziej jestem pewny 2 na samym dole, ponieważ najlepiej ją widać.Dokładna średnica 18,5 mm, a z racji tego,że moneta jest starta waga może być większa niż podałem. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duduś Napisano 20 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2014 To nawet na głowę nie wygląda. Chyba dam sobie spokój z tym... Za każdym razem wygląda inaczej zależy z jakiej perspektywy się patrzy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekD Napisano 21 Grudzień 2014 Share Napisano 21 Grudzień 2014 Grosz dla Prus Południowych nie pasuje - 20 mm i 3,89 grama , widać że tutaj materiału ubyło ale przecież nie połowa wagi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duduś Napisano 21 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2014 Nie wiem czy to szczęście czy pech, bo wczoraj znalazłem identyczną monetę identyczne wymiary tylko waga ok 3 gram i też nic na niej na pierwszy rzut oka nie widać. Potem dam skany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duduś Napisano 21 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2014 To jest ta monetka z wczoraj, widać jakąś analogie z tą drugą monetką.Mam nadzieję, że ktoś rozpozna monetę po tej głowie, ponieważ druga strona jest bardzo starta i chyba nic z tego nie będzie.Dzięki wielkie i przepraszam za spam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.