Skocz do zawartości

Nieczytelna moneta

Duduś

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Posiadam taką o to miedzianą monetę, która jest praktycznie w ogóle nieczytelna. Wg mnie bardzo słabo widać orła ( bardzo podobnego do orła z marki niemieckiej)tylko z dwiema głowami nad którymi coś jest (korona?). Dookoła szczątki liter. Na rewersie prawdopodobnie głowa, ale nie na środku monety tylko bardziej z boku. Moneta ma 18mm średnicy i wyszła w dawnej Galicji. Waży ok. 2-ch gram. Czy jest jakakolwiek szansa na jej odczytanie?
Pozdrawiam

Napisano
no, może(na bank) będzie ciężko, na krążku nic nie widać, żadnego ewentualnego punktu odniesienia...
zrób dobre foto w dobrym świetle (obie strony) i obrysuj to co widzisz, nie licz na cuda, ale nadzieja zawsze jest i wyobraźnia :)
Napisano
Przy tych wymiarach i lokalizacji znaleziska, oraz fakcie, że jest bita na krążku z okolicy XIX wieku, to stawiam na 5/10 kreuzer, choć nie ma tam głowy na awersie i masa jest ciut inna.
Napisano
Jak na złość coś nie tak z aparatem, więc zdjęcia dodam wieczorem ( jeśli w ogóle uda mi się je zrobić). A co do głowy i orzełka to nie jestem pewien, z każdej strony wygląda inaczej. Dzięki za pomoc!
Napisano

Oto co wyszło. Nie jestem pewien tych liczb w środku orzełka lub herbu, a najbardziej jestem pewny 2 na samym dole, ponieważ najlepiej ją widać.Dokładna średnica 18,5 mm, a z racji tego,że moneta jest starta waga może być większa niż podałem. Dzięki!

Napisano

To nawet na głowę nie wygląda. Chyba dam sobie spokój z tym... Za każdym razem wygląda inaczej zależy z jakiej perspektywy się patrzy .

Napisano
Nie wiem czy to szczęście czy pech, bo wczoraj znalazłem identyczną monetę identyczne wymiary tylko waga ok 3 gram i też nic na niej na pierwszy rzut oka nie widać. Potem dam skany.
Napisano

To jest ta monetka z wczoraj, widać jakąś analogie z tą drugą monetką.Mam nadzieję, że ktoś rozpozna monetę po tej głowie, ponieważ druga strona jest bardzo starta i chyba nic z tego nie będzie.
Dzięki wielkie i przepraszam za spam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie