Pasjonat1108 Napisano 12 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2014 Jest tutaj może ktoś zorientowany w łódzkim odcinku OKH Stellung b1 (lub niemieckich fortyfikacji z 1943-44)?Interesuję się trochę tym tematem i nawet zrobiłem mapkę, którą chciałbym poddać Waszej ocenie co do prawdziwości moich domysłów. Przy tworzeniu tej mapy używałem Geoportalu i szukałem wyraźnych śladów na zdjęciach z satelity. Tutaj link do mapy https://mapsengine.google.com/map/viewer?mid=zdp6GX8sDz70.kmSJi47UqpOE (gdyby coś nie działało, mówcie).Trzy schrony oznaczone na niebiesko odnalazłem sam, reszta pochodzi z Bunkierbandy i strony Artnoise.Wg Bunkierbandy wschodni rów przeciwczołgowy zaczynał się w okolicach wsi Sadowiec (gm.Działoszyn), a kończył pod wsią Anielin w gminie Konopnica. Jednak wg mnie przebiegał on dalej na północ aż pod Sieradz.Zachowane fragmenty oprócz tych oznaczonych na mapie na odcinku Trębaczew - Siemiechów (rzeka Warta), to okolice wsi Prażmów, Stoczki, Jarocice.Zachodni rów przeciwczołgowy (?) - odcinek północny zaczynał się pod Rychłocicami i kończył w okolicy Kuźnicy Strobińskiej. Teraz domysły - dalej na południe linią oporu miała być rzeczka o kilku nazwach (Wężnica, Wierzejka, Wierzbica), aż pod Mazaniec.Odcinek południowy zaczynał się w okolicy Mazańca i kończył pod Trębaczewem. Być może był przedłużony na południe od Warty przez wieś Zalesiaki pod Dąbrowę w gm. Popów.Relacje ludzi potwierdzają czas budowy (lata 1943/44) odcinków Zalesiaki - Dąbrowa, Sadowiec - Anielin, Rychłocice - Kuźnica Strobińska i Trębaczew - Mazaniec.Ktoś może potwierdzić lub obalić moje hipotezy? Oczywiście wszelkie materiały na temat umocnień w tym rejonie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 20 Grudzień 2014 Share Napisano 20 Grudzień 2014 Witam!Pamiętam że jadąc pociągiem z Cz-wy na północ po minięciu stacji Kokawa bliżej Cykarzewa po prawej stronie torów 200-300m w polu widać było 2 kochbunkry było to w latach 80. Dziadek mieszkał w miejscowości Prusicko. Nawet planowałem wybrać się tam żeby je zobaczyć ale zawsze było mało czasu. Miłe wspomnienia na początek tyle. Pzdr Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasjonat1108 Napisano 21 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2014 Gregfm:okolice Cykarzewa nie są w centrum mojego zainteresowania, jednak jeśli przypadkiem znajdę się w tamtych okolicach, postaram się sprawdzić to miejsce.A tutaj link https://www.youtube.com/watch?v=9zjr3Xfq0aY do I części relacji z poszukiwań na terenie gminy Siemkowice. Autor filmu odnalazł ponoć około 30 schronów, zatem mapa będzie wymagała aktualizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzbel Napisano 1 Styczeń 2015 Share Napisano 1 Styczeń 2015 Witam!czy relacje ludności z budowy umocnień są gdzieś opisane-musiało tutaj pracować mnóstwu ludzi,może coś wiadomo o tym fakciepzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzbel Napisano 1 Styczeń 2015 Share Napisano 1 Styczeń 2015 Witam!czy relacje ludności z budowy umocnień są gdzieś opisane-musiało tutaj pracować mnóstwu ludzi,może coś wiadomo o tym fakciepzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.