Skocz do zawartości

Zewnętrzny głośnik z regulacją głośności AT PRO / AT GOLD

Nruji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Posiadam Garretta AT GOLD i jego największą wadą wg mnie jest brak możliwości regulacji głośności wbudowanego głośnika. Jak wszyscy posiadacze (i nie tylko) Garreciaków wiemy, że są koszmarnie głośne tak seria ACE jak i AT. Znalazłem kilka ciekawych rozwiązań do serii ACE jednak wiąże się to z demontażem obudowy i utratą ewentualnej gwarancji a ja chciałbym ją zachować i cieszyć się nią przez kolejne 5 lat (dokonując oczywiście regularnych przeglądów w autoryzowanych serwisach). Mój kolega wymyślił jednak coś innego... potrzebny będzie kabel od uszkodzonych słuchawek z odpowiednią końcówką serii AT, mały głośnik o odpowiednich parametrach, potencjometr do regulacji głośności. Kabel od słuchawek do głośnika następnie odpowiedni potencjometr to wszystko w jakiejś niedużej obudowie przymocowane pod podłokietnikiem i już tylko wtyczka do gniazdka i możemy cieszyć się jak że potrzebną możliwością regulacji skali głośności w wykrywkach serii AT bez utraty gwarancji i całkiem niewielkim nakładem środków.

I tu chciałbym zwrócić się do Was... jeśli ktoś posiada taki przewód od niesprawnych słuchawek serii AT lub wie gdzie mógłbym coś takiego nabyć/zdobyć lub wie jak nazywa się fachowo ta końcówka proszę o jakąś informację na nruji@wp.pl z góry wielkie dzięki.

Chciałbym również abyście podzielili się opiniami na temat takiego rozwiązania... a może ktoś już go używa. Wszelkie informacje mile widziane.

Pozdrawiam
Nruji
Napisano
Podłącze się do pytania i mam również małą prośbe o dołączenie jakiegoś schematu połączenia tego wszystkiego...nie tylko dla mnie, ale i dla potomnych tego forum:-)
Napisano
Dużo nie musiał myśleć ten twój kolega wystarczy, że obczaił mój patent z tego tematu gdzieś pod koniec:

http://odkrywca.pl/garett-ace150-250-tuning-,646527.html#646527

Próbowałem z buzzerem i głośniczkami, najlepszy okazał się taki od starej słuchawki telefonicznej.
Napisano
Tak tak mich ten patent" jet Twój i tylko Twój... nikt na świecie nie mógłby przecież wpaść na tak genialny pomysł jak Ty... to oczywiste, że musiał wcześniej czytać Twój post... patent na myślenie też masz tylko Ty?
Napisano
Najprościej można wyciszyć,at-pro,przez włożenie twardej gąbki,pomiędzy rurkę stelaża a puszkę elektroniki.Gąbka o wymiarach większych od otworu głośnika,grubość gąbki-około 5mm.Wystarczy odkręcić wkręty mocujące puszkę do stelaża i założyć lub zdjąć gąbkę.Gwarancji się nie traci.Podczas poszukiwań,można szybko pogłośnić dźwięk,przez odchylenie gąbki od puszki,podkładając byle co,pomiędzy gąbkę i puszkę.Chodziłem tak cały sezon a na następny sezon-wykonałem własnoręcznie,przejściówkę[wtyczkę]na normalnego jacka.Tu już trzeba trochę pokombinować.Zdjęcia tego mojego wynalazku-na forum P.S..Wszystkie dostępne w handlu słuchawki z regulacją głośności,załatwiają resztę.
Napisano
Co do potencjometru dowiedziałem się że może być taki sam jak w przypadku serii ACE czyli 220 Ohm ale może być również 500 Ohm

Filmik instruktażowy dla posiadaczy serii ACE bez gwarancji:

https://www.youtube.com/watch?v=XpBAxqjYDQI

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie