Skocz do zawartości
  • 0

latarka Perlux

czarekg1

Pytanie

Napisano
Witam Kolegów. I przepraszam za zawracanie głowy......, bo mam wrażenie, że ten wątek juz kiedyś był ( nie moge go odszukać ).Rzecz w tym, że miałem ostatnio przez chwilę do czynienia ze specyficzną latarą niemiecką w kolorze oliwkowo- feldgrauowym o kształcie dużej piguły ( ca 20 cm średnicy ), otwieralną, na płaską baterię. W środku D.R.G.M.
Bavaria. Włściciel twierdzi, że jest wojskowo-wehrmachtowo-kontraktowa : - )) ! Prawdą jest to, czy też nie zdaniem Kolegów ?
Czarek

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Uprzejmie Kolegom dziekuję !O tę lampę chodziło właśnie Kolego RPS - w tym szwajcarskim Armeemuseum ( dość dziwnym nawiasem mówiąc, bo jest tam mnóstwo cywilnych lamp....) akurat tego Perluxa nie ma, ale link do ciekawej stronki - dzięki ! Kolego kopijnik2- link do świetnej strony ! Dużo o Perluxie.Jest tam potwierdzenie zasłyszanej przeze mnie tezy, o której powyżej wspomniałem - produkt ogólnego zastosowania, zalecany dla wojska !I tak było chyba z większością latarek wojskowych". Wstyd się przyznać, ale nie wiedziałem,że już w czasie 1 WŚ znano ogniwo tkzw. płaską baterię " - zastosowaną w tej latarce !
Pozdrawiam
Czarek
Napisano
Witam Kolegów. I przepraszam za zawracanie głowy......, bo mam wrażenie, że ten wątek juz kiedyś był ( nie moge go odszukać ).Rzecz w tym, że miałem ostatnio przez chwilę do czynienia ze specyficzną latarą niemiecką w kolorze oliwkowo- feldgrauowym o kształcie dużej piguły ( ca 20 cm średnicy ), otwieralną, na płaską baterię. W środku D.R.G.M.
Bavaria. Włściciel twierdzi, że jest wojskowo-wehrmachtowo-kontraktowa : - )) ! Prawdą jest to, czy też nie zdaniem Kolegów ?
Czarek
Napisano
Tak! Dokładnie ta Kolego RPS ! No i jak Kolega sądzi ? Wojskowa, czy nie ? Spotkałem się z tezą, ze z wyjątkiem amerykańskiego Fultona, nie było kontraktowych" latarek dla wojska w żadnym kraju. I że było tak mianowicie, iż armie wybierały ze spectrum produkcyjnego różnych firm produkujących latarki na ogólny rynek te, które im konstrukcyjnie i użytkowo odpowiadały. Innymi słowy, określenie latarka wojskowa " jest pewnym nadużyciem. W przeciwieństwie do wielu innych sprzętów de facto stricte wojskowych. Ale to tylko taka teza. Pozdrawiam uprzejmie
Czarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie