Sebastian585 Napisano 26 Listopad 2014 Autor Share Napisano 26 Listopad 2014 Znalazłem taką oto monetę mocno wytarta jednak można odczytać datę 1823" mennicę B" oraz napis PFENNIGE. Mam pytanie czy to moneta Prus południowych? Zasugerowałem się rewersem na którym umieszczony jest herb jakiego jeszcze na takiej monecie nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 26 Listopad 2014 Autor Share Napisano 26 Listopad 2014 I druga strona. Pytam bo nie miałem wcześniej styczności z taką monetą...w internecie też nie znalazłem a katalogu brak. Ktoś może ma jakieś zdjęcie jak wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 26 Listopad 2014 Autor Share Napisano 26 Listopad 2014 Średnica 25mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 26 Listopad 2014 Share Napisano 26 Listopad 2014 Prusy Południowe na pewno, nie. Nie było pfenigów dla Prus P.Ta moneta wygląda na trojaka, może Saksonia?http://www.muenzen-ritter.de/42051-sachsen-koenigreich-sachsen-friedrich-august-i-3-pfennig-1823-ss.html?___store=fr&___from_store=gb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 26 Listopad 2014 Autor Share Napisano 26 Listopad 2014 Wielkie dzięki sigis3. To będzie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 26 Listopad 2014 Autor Share Napisano 26 Listopad 2014 To B jeżeli chodzi o mennice było podejrzane nie wnikałem za mocno bo strasznie wytarta teraz jednak widzę że przy tym stopniu zużycia to bardziej pasuje do S niż B. Więc to na pewno będzie ta moneta którą zasugerowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.