rudylisek Napisano 24 Listopad 2014 Autor Share Napisano 24 Listopad 2014 Na tej monecie znalazłem kilka elementów różniących się od monety niewątpliwie oryginalnej (fot. 3). Czy jest to fals z epoki, czy zmęczony" stempel?pozdrawiamrudylisek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 24 Listopad 2014 Autor Share Napisano 24 Listopad 2014 fot. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 24 Listopad 2014 Autor Share Napisano 24 Listopad 2014 fot.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 24 Listopad 2014 Autor Share Napisano 24 Listopad 2014 Zaznaczyłem elementy które budzą moje wątpliwości:A - inny kształt 1-ki, brak kropki przy cyfrzeB - orzełek jest bardzo niedbale wykonany, skrzydła mają zupełnie inny kształt niż te z fot. 3C - kształt miecza na Pogoni jest inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 24 Listopad 2014 Autor Share Napisano 24 Listopad 2014 D - na monecie z fot. 3 napis brzmiGROS.ARGEN.SEX.REG.POLONI i chyba znak nadzorcy mennicyNa mojej monecieGROS.ARGEN.SEX.REG.POLONIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 24 Listopad 2014 Share Napisano 24 Listopad 2014 Swego czasu (współcześnie rzecz jasna) bardzo fałszowanie monety, do dziś dużo tego krąży. Najlepiej widać w naturze, środek monety jest wypukły, mówi się obrazowo, że moneta jest beczułkowata. Twoja dla mnie nie wygląda dobrze już na pierwszy rzut oka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 25 Listopad 2014 Autor Share Napisano 25 Listopad 2014 Dziękuję za podpowiedź. Miałem ją nabyć do kolekcji i coś mnie podkusiło aby ją sprawdzić.Darz Dółrudylisek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.