johnus31 Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 Witam, posiadam takiego nietypowego półtoraka. Widoczne są na nim wybite kropki, w zadnym katalogu nie znalazłem informacji na ten temat. Są widoczne w okolicach napisu Z4 oraz dodatkowa kropka jest w napisie REPOL, mianowicie: *R*EPOL* . Czy jest to tak rzadki półtorak a może fals z epoki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 Jeszcze jedno zdjęcie z zaznaczonymi kropkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 17 Listopad 2014 Share Napisano 17 Listopad 2014 Zbyt słabe zdjęcia, żeby cokolwiek zobaczyć. Kropki na monecie mogą być zarówno wybite, jak i spowodowane korozją, czasem trudno rozróżnić. Tak czy inaczej kropki w dowolnym miejscu nigdy nie są poważną przesłanką do wyróżnienia odmiany monety z okresu o którym mówimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 17 Listopad 2014 Share Napisano 17 Listopad 2014 Według mnie kropki w centrum monety są purchlami po którymi kryje się korozja (ze względu na stosunkowo nieregularny kształt i rozmieszczenie). Co do kropki po R nie mam pewności, wystarczyłoby dobrej jakości zdjęcie uwidaczniające tylko kropkę i dwie sąsiednie litery. Trzeba jednak dodać, że w tym miejscu kropka nie miałaby chyba sensu patrząc na tekst legendy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnus31 Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 Na pierwszym zdjęciu bardzo wyraźnie widać tą kropkę między literami R oraz E. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 18 Listopad 2014 Share Napisano 18 Listopad 2014 Widzę, że ona tam się znajduje, to Ci mogę kolego potwierdzić i bez lepszego zdjęcia. Ale chyba chodzi wniosek czy jest to zamierzony detal i de facto wariant stempla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.