nukaa Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 witam wszystkich,ostatnio wyskoczyła taka oto monetka,nie mogę znależć w katalogu,czyżby to fals z epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nukaa Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 17 Listopad 2014 Share Napisano 17 Listopad 2014 Szeląg Zygmunta III Wazy, na ODK był już podobny wątek - choć Twoja różni się detalami. Możliwe, że to wariant stempla, takie były czasy.http://odkrywca.pl/solid-ale-jaki-,97293.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 17 Listopad 2014 Share Napisano 17 Listopad 2014 Jest to szeląg bydgoski Zygmunta III, dość rzadka moneta (niezależnie od R-ek w katalogach) w niezłym stanie. Żaden falsyfikat. Znajdziesz choćby w fortress. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nukaa Napisano 18 Listopad 2014 Autor Share Napisano 18 Listopad 2014 przeglądałem fortress, niby taka sama ale różni się napisem,w mojej jestSOLIDVS RPOL"a w katalog uSOLIDR POL"tak że nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 Czego nie wiesz? Masz mennicę, datę, moneta czytelna, oryginalna.Inny wariant stempla rewersu, ale fortress nie jest katalogiem odmian. Jest to katalog oparty na skorowidzu Kopickiego, za takim samym wariantem trzeba popatrzeć w Kopickim z 2007r, w katalogu Kurpiewskiego, przejrzeć aukcje, itd. Ale nawet jeśli nie ma tej odmiany w tych katalogach, to nie znaczy, że będzie to jakiś unikat czy R8. Nie wiem, czy kiedyś powstanie katalog obejmujący wszystkie odmiany szelągów Zygmunta III. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nukaa Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 Dzięki za pomoc,pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.