Bajtekt Napisano 16 Listopad 2014 Autor Napisano 16 Listopad 2014 WitamZnalazłem na polu kilka takich kulek, są ciężkie i mają ślady po odlewie z kilku stron. Czy to część szrapnela? Pocisk do broni czarno prochowej? coś innego?pozdrawiam
Bajtekt Napisano 16 Listopad 2014 Autor Napisano 16 Listopad 2014 Właśnie doczytałem, że szrapnele były używane podczas I wojny.Niestety moje źródła (88 letnia abcia") nie sięgają tak daleko. Postaram się znaleźć informacje, czy przez moje okolice przechodził I wojenny front.Ciężko o takie dane.Możliwe, że i łuska(z innego tematu), i ten szrapnel pochodzą z jakiejś potyczki zapomnianej przez moich przodków. Tym bardziej że znajduje dużo skorodowanych łusek na tym terenie.Postaram się to sprawdzić.
Bajtekt Napisano 16 Listopad 2014 Autor Napisano 16 Listopad 2014 WitamZnalazłem na polu kilka takich kulek, są ciężkie i mają ślady po odlewie z kilku stron. Czy to część szrapnela? Pocisk do broni czarno prochowej? coś innego?pozdrawiam
MrV Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Prawdopodobnie kulka od szrapnela. Pociski z broni czarnoprochowej są spłaszczone jednobiegunowo, a od tegoż bieguna odchodzą drobne bruzdy w postaci linii (kierunek działania wyrzutu)To co piszesz, tj ślady po odlewie, może też być pozostałością po kolizji z innymi kulkami w czasie eksplozji.
Bajtekt Napisano 16 Listopad 2014 Autor Napisano 16 Listopad 2014 Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.Ciekawy jestem tylko czy 1 czy 2 wojna. Moja miejscowość była troszkę pod radzieckim ostrzałem podczas 2 wojny. Kulkę znalazłem w szczerym polu, ale mogła się tam dostać z obornikiem itp.
Pytanie
Bajtekt
Witam
Znalazłem na polu kilka takich kulek, są ciężkie i mają ślady po odlewie z kilku stron. Czy to część szrapnela? Pocisk do broni czarno prochowej? coś innego?
pozdrawiam
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.