Skocz do zawartości
  • 0

Kula ołowiana

Bajtekt

Pytanie

Napisano

Witam

Znalazłem na polu kilka takich kulek, są ciężkie i mają ślady po odlewie z kilku stron. Czy to część szrapnela? Pocisk do broni czarno prochowej? coś innego?

pozdrawiam

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie doczytałem, że szrapnele były używane podczas I wojny.

Niestety moje źródła (88 letnia abcia") nie sięgają tak daleko. Postaram się znaleźć informacje, czy przez moje okolice przechodził I wojenny front.
Ciężko o takie dane.
Możliwe, że i łuska(z innego tematu), i ten szrapnel pochodzą z jakiejś potyczki zapomnianej przez moich przodków. Tym bardziej że znajduje dużo skorodowanych łusek na tym terenie.
Postaram się to sprawdzić.
Napisano

Witam

Znalazłem na polu kilka takich kulek, są ciężkie i mają ślady po odlewie z kilku stron. Czy to część szrapnela? Pocisk do broni czarno prochowej? coś innego?

pozdrawiam

Napisano
Prawdopodobnie kulka od szrapnela. Pociski z broni czarnoprochowej są spłaszczone jednobiegunowo, a od tegoż bieguna odchodzą drobne bruzdy w postaci linii (kierunek działania wyrzutu)
To co piszesz, tj ślady po odlewie, może też być pozostałością po kolizji z innymi kulkami w czasie eksplozji.
Napisano
Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.

Ciekawy jestem tylko czy 1 czy 2 wojna. Moja miejscowość była troszkę pod radzieckim ostrzałem podczas 2 wojny. Kulkę znalazłem w szczerym polu, ale mogła się tam dostać z obornikiem itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie