Krychu_Szprotawa Napisano 24 Październik 2014 Autor Napisano 24 Październik 2014 Witam, na prośbę kolegi zamieszczam na identyfikację monetkę, która wygląda na denarka. Moneta wybita ze słabego srebra, wielkości około 1 grosza obiegowego, posiada wycięcie (wykonane w epoce).Awers monety podzielony jest na 4 części gdzie na przemian widnieją symbole: orzełek i kwiatek.Na rewersie widnieje mała korona, wokół korony są napisy.Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji tej monetki.Pozdrawiam Krychu.PS. Przepraszam za jakość zdjęć, na chwilę obecną nie posiadam lepszych.
Krychu_Szprotawa Napisano 10 Listopad 2014 Autor Napisano 10 Listopad 2014 Witam, postanowiłem odświeżyć wątek z monetką. Bardzo mnie ciekawi co to za traf. Trochę już leży w oliwce, zrobiłem fotki, nadal niewiele widać, ale może pomogą.Panowie proszę o pomoc w identyfikacji.Pozdrawiam Krychu
DarekD Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 http://sredniowiecze.wcn.pl/coins?page=4&sc=date_mod&sm=d
sigis3 Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 Tarcza herbowa przypomina raczej Lippe Detmold, moim zdaniem.
Krychu_Szprotawa Napisano 12 Listopad 2014 Autor Napisano 12 Listopad 2014 Dzięki za sugestie Panowie, ale ta monetka to raczej nie Wasze sugestie. Najbliżej symbolika wskazuje na pyrzycki kwiatek, ale co z orzełkiem no i koroną na rewersie?Pozdrawiam
sigis3 Napisano 12 Listopad 2014 Napisano 12 Listopad 2014 Po dokładniejszym przyjrzeniu się tarcza herbowa przypomina mi hrabstwo Barby, dla porównaniahttp://www.ma-shops.de/knopik/item.php5?id=140331008&lang=en&PHPSESSID=3c5433a9f350f432161ced3d856f6f5bPyrzowic nijak ta moneta nie przypomina, a i na srebro nie wygląda.
Krychu_Szprotawa Napisano 12 Listopad 2014 Autor Napisano 12 Listopad 2014 Masz racje Sigis, monetka będzie miedziana, a nie srebrna i to chyba ten herbik co sugerujesz.Dziękuję Ci bardzo za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.