ARQ Napisano 21 Październik 2014 Autor Share Napisano 21 Październik 2014 Witam. Posiadam pałasz pruski wz 1889 i chciałbym go poddać czyszczeniu, jednak nie wiem jak rozebrać rękojeść. Czy na końcu chwytu jest ślepa śruba"? Czy kąpiel w amoniaku usunie rdzę nie niszcząc niklu którego sporo pozostało?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 21 Październik 2014 Share Napisano 21 Październik 2014 Nie wiem co rozumiesz poprzez ślepą śrubę". Śruba na dwa otwory na specjalny klucz.Amoniakiem rdzy nie ruszysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARQ Napisano 21 Październik 2014 Autor Share Napisano 21 Październik 2014 Niektóre pałasze są zakończone nakrętką bez przelotu na co mówi się ślepa". Amoniak może nie usuwa ale o odpowiednim stężeniu rozmiękcza i można mechanicznie ją usuwać jednak nie wiem czy nie zniszczy niklu. Sprawdzone na innych przedmiotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 Czyli masz na myśli taką jajowatą nakrętkę.Ona ma trzpień gwintowany, normalnie ją wykręcasz poprzez gumowe/skórzane nakładki. Pod nią dopiero będzie właściwa zakuwka trzpienia głowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 Albo nakrętka albo zakucie. Daj fotkę.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.