Zygfryd89 Napisano 20 Październik 2014 Autor Share Napisano 20 Październik 2014 Witam! Znalazłem dzisiaj taką oto monetkę, przerobioną na medalik, jednak nie mogę ustalić co to za moneta. Liczę na Waszą pomoc. Średnica 26mm. W razie problemów mogę zrobić więcej zdjęć. Napisy ciężko rozczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygfryd89 Napisano 20 Październik 2014 Autor Share Napisano 20 Październik 2014 Druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygfryd89 Napisano 20 Październik 2014 Autor Share Napisano 20 Październik 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygfryd89 Napisano 20 Październik 2014 Autor Share Napisano 20 Październik 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 Może to jakiś liczman. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygfryd89 Napisano 21 Październik 2014 Autor Share Napisano 21 Październik 2014 W paincie zrobiłem rysunek tego co widać dokładnie. Na rewersie kwadrat jak na rysunku a w środku lilijka, na górze korona i litery VC lub O. Resztę liter widocznych też wstawiłem. Drugi rysunek obok, to awers. Kółko i w środku to co widoczne. Te zamazane to to, czego nie mogę rozczytać z monety. Oczywiście dookoła tego kółka napisy, których nie mogę rozczytać. Trafna wskazówka z tym liczmanem. Przegooglowałem wieczorem i najbardziej to przypomina niektóre liczmany, jednak żaden nie jest taki jak mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAX2010 Napisano 21 Październik 2014 Share Napisano 21 Październik 2014 z fotek wygląda że jest to sreberko słabej próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 21 Październik 2014 Share Napisano 21 Październik 2014 a ja tam widzę wysokiej próby miedź ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygfryd89 Napisano 21 Październik 2014 Autor Share Napisano 21 Październik 2014 Materiał to na 100% miedź. Czy ktoś ze znawców może powiedzieć jak często i czy stosunkowo dużo było typów liczmanów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 21 Październik 2014 Share Napisano 21 Październik 2014 różnych liczmanów jest cała masa, różne wzory i kolory... http://www.ma-shops.de/shops/search.php5?searchstr=jetton&submitBtnMenu=Finden&lang=de&PHPSESSID=&days_new= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 21 Październik 2014 Share Napisano 21 Październik 2014 przepraszam nie ten link ;) podałem tutaj właściwy http://www.ma-shops.de/shops/search.php5?searchstr=Jeton&submitBtn=Finden&lang=de&PHPSESSID=&days_new= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygfryd89 Napisano 21 Październik 2014 Autor Share Napisano 21 Październik 2014 To chyba będzie jakiś liczman norymberski. O ile to nie ten sam. Wszystko pasuje, ale nie mogę na tym z linku liter odczytać. http://www.imperio-numismatico.com/t88446-jeton-del-barco-nuremberg-sxvi-damian-krauwinchel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.