lechon Napisano 7 Październik 2014 Autor Share Napisano 7 Październik 2014 Proszę o pomoc w identyfikacji.Waga 0,40 gr. Na awersie postać na koniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechon Napisano 7 Październik 2014 Autor Share Napisano 7 Październik 2014 Waga 0,40 gr. Na awersie S" jak u Zygm. III Wazy ale nic nie mogę dopasować ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioAT Napisano 7 Październik 2014 Share Napisano 7 Październik 2014 Witam !Na moje oko wygląda to na denar Łokietka lub Kazimierza Wielkiego .Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 7 Październik 2014 Share Napisano 7 Październik 2014 Druga moneta faktycznie przypomina denar Kazimierza Wielkiego. Tyle, że raczej fals. Na srebro to nie wygląda, no i waga trochę duża. Chyba, że to coś zupełnie innego. Obie monety pochodzą z jednego miejsca? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechon Napisano 9 Październik 2014 Autor Share Napisano 9 Październik 2014 Obie monety pochodzą z różnych miejsc. Jeśli ta moneta miałaby być falsem to musiałaby być wyrobem z epoki. Tylko czy miałoby to sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 10 Październik 2014 Share Napisano 10 Październik 2014 A dlaczego miałoby nie mieć sensu? Przecież pieniądze fałszowano zaraz po tym jak tylko się pojawiły. Co do tej monety to delikatnie przypomina denar Kazimierza Wielkiego ale tak jak wspomniałem o ile to jest to, to musiałby być fals. Świadczyłby o tym materiał(duża domieszka miedzi) jak i waga. Z reguły nie spotyka się denarów kazimierzowskich o wadze powyżej 0,30 g, choć znane mi są przypadki dochodzące do 0,40 g. W tym wypadku kluczowe byłoby zapewne odczytanie napisów otokowych jednak na zdjęciach wygląda to słabo. Czy a żywo" jesteś w stanie odczytać jakieś litery z otoku? Zastanawiam się coraz bardziej czy to nie jest inna moneta? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.