Grabek Napisano 26 Marzec 2004 Autor Napisano 26 Marzec 2004 Cześć,to mój skarb" znaleziony w dzieciństwie.Chciałbym się dowiedzieć co to za moneta, kraj pochodzenia itp.Na awersie jw. : Fridericus Borussorum RexNa rewersie: Orzeł w koronie, w szponach insygnia królewskie berło i jabłko z krzyżem. Na orle litera R, przy ogonie z lewej litera V, z prawej I lub L.Napis wokół: Moneta Argentea, Data 1770.
Lawyer Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Moneta pruska, chyba jakiś talar albo półtalar. Wiek znasz bo jest rok bicia. Ceny niestety nie udało mi się ustalić.
beyo Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 A jaka jest średnica tego skarbu?Jeśli ma średnicę ok. 2 cm to jest to szóstak, jeśli zaś ok. 3 cm to będzie ort.A wartość raczej niewielka, ze względu na słaby stan zachowania. Jeśli szóstak to z 10-15 zł, a jeśli ort to ze 30-40.Pozdrawiam.
beyo Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Po bliższym przyjrzeniu się i DOKŁADNYM odczytaniu Twojego postu, wychodzi, że to szóstak.Te literki V" oraz I" to właśnie nominał.
Grabek Napisano 26 Marzec 2004 Autor Napisano 26 Marzec 2004 Dzięki za informacje.Wartość rynkowa była tu mało istotna. Mam tą monete od jakiś 10 lat i byłem tylko ciekaw co to za okaz". Dla mnie jest bardzo wartościowa.Jeszcze raz dziekuje za pomoc.PozdrawiamMarcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.