waldek-wp Napisano 19 Wrzesień 2014 Autor Napisano 19 Wrzesień 2014 Witam. Mundur ten należał do członka mojej rodziny, obrońcy Lwowa. Odznaczenia zidentyfikowałem. Mam problem z rozpoznaniem wzoru tego munduru i w tej sprawie zwracam się do ekspertów na forum. Pozdrawiam
waldek-wp Napisano 20 Wrzesień 2014 Autor Napisano 20 Wrzesień 2014 Problemy techniczne, lepsze foty najprościej mi wysłać na maila więc kto chciałby proszę pisać.Mundur to pamiątka rodzinna jedna z niewielu, która zachowała się z SBeckiej zawieruchy. Nie do wykluczenia jest, że wujek w czasie okupacji mundur wyrzucił a zostawił tylko odznaczenia i dystynkcje i potem naszył na to co miał.PS Może ktoś wie, jeżeli nie założę drugi temat w odpowiednim dziale, o zamachu na wysokiego oficera SA/SS we Lwowie tuż przed lub w trakcje wyzwalania Lwowa przez AK w ramach akcji Burza. Wykonawcą był właśnie ten wujek od munduru. W rodzinie nawet był sztylet tego zabitego oficera ale on z wyżej wspomnianej zbrodni/kradzieży systemu się nie uchronił.
mietek Napisano 20 Wrzesień 2014 Napisano 20 Wrzesień 2014 Zdjecia musza byc na forum, forum jest dla wszystkich, nie tylko dla osoby proszacej o identyfikacje:http://odkrywca.pl/jak-zmniejszyc-zdjecie-aby-wstawic-je-do-watku-na-forum,684813.html#684813Wlasnie tez mi traci jakims RAD-em, czy czyms w ten desen, ale zdjecia slabe.
waldek-wp Napisano 22 Wrzesień 2014 Autor Napisano 22 Wrzesień 2014 Post sprawdzający ( poprzednie siedem ze zdjęciami nie pokazało się pomimo dwóch dni czekania, a mimo to nabiły się na konto).
waldek-wp Napisano 22 Wrzesień 2014 Autor Napisano 22 Wrzesień 2014 Większość szczegółów wskazuje, że to niemiecka bluza wz. 36. Jedyny problem, że na dolnych kieszeniach nie ma fałd (przepraszam kolegę który pisał maila właśnie na ich temat, pamięć mnie myliła). Z kolei patki są powojenne. Więc wujek popisał się iście ułańską fantazją po wojnie starając się odtworzyć oryginał.
waldek-wp Napisano 19 Wrzesień 2014 Autor Napisano 19 Wrzesień 2014 Witam. Mundur ten należał do członka mojej rodziny, obrońcy Lwowa. Odznaczenia zidentyfikowałem. Mam problem z rozpoznaniem wzoru tego munduru i w tej sprawie zwracam się do ekspertów na forum. Pozdrawiam
Pytanie
waldek-wp
Witam. Mundur ten należał do członka mojej rodziny, obrońcy Lwowa. Odznaczenia zidentyfikowałem. Mam problem z rozpoznaniem wzoru tego munduru i w tej sprawie zwracam się do ekspertów na forum. Pozdrawiam
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.