szczepek3er Napisano 17 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2014 Witam wszystkich.Tak jak w temacie, chciałbym dowiedziec się więcej na temat tego pomnika stojącego niegdyś obok stacji benzynowej przy ul. Legionów. Najbardziej interesuję mnie data jego likwidacji a także dalsza historia tego czołgu (żyletki czy jakieś muzeum?). Miło by także było gdyby ktoś wrzucił jakieś zdjęcia w ten temat. Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Wrzesień 2014 Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Ten T-34 jest teraz w MOB. Co do daty likwidacji pomnika - nie wiem - ale stawiam na początek lat 90-tych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans1939-45 Napisano 18 Wrzesień 2014 Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Proszę... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans1939-45 Napisano 18 Wrzesień 2014 Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepek3er Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Muzeum powinno napisac jakąś małą adnotacje na tabliczce obok T-34, że to ten egzemplarz z pomnika:). Hans, dzięki za foto, oto chodziło. Przypomniało mi się jak na przełomie lat 80'i 90' jako smyk jezdziłem tamtędy z rodzicami 125p, zawsze podziwiając ten czołg. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18-82r Napisano 18 Wrzesień 2014 Share Napisano 18 Wrzesień 2014 co stało się z dachem budynku w tle?nadaje się do wątku figury pozornie niemożliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepek3er Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Ten dach też pamiętam z tamtych lat, można powiedziec, że staje się dla mnie kultowy:). Twórca tego zdjęcia też wiedział z której strony je strzelic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 26 Wrzesień 2014 Share Napisano 26 Wrzesień 2014 W czasie PRL na postumencie znajdowała się tablica mówiąca o zwycięskim pojedynku w tym miejscu pomiędzy załoga T-34, a Panterą i dlatego ustawiono ten pomnik w tym miejscu. Niestety była to fikcja gdyż w rzeczywistości nic takiego nie miało miejsca.....Sam czołg wspominam z sentymentem ponieważ wielokrotnie wraz z kolegami odwiedzaliśmy jego wnętrze :) Tak tak można było do niego wejść, ale nie wszyscy o tym wiedzieli. Można się było o tym przekonac gdy agle" lufa lub cała wieża zmieniała swoje położenie. Musieliśmy tylko uważać żeby nie pojawiła się milicja bo wtedy nie byłoby juz wesoło. Oczywiście motywem przewodnim byli 4 pancerni.... Po prostu brakowało części przykrycia przedziału silnikowego i tamtędy wchodziliśmy do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Wrzesień 2014 Share Napisano 26 Wrzesień 2014 O ciekawe! O tej tablicy nie wiedziałem, a motyw dobry ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepek3er Napisano 27 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Dobre info :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.