szczepek3er Napisano 17 Wrzesień 2014 Autor Napisano 17 Wrzesień 2014 Witam wszystkich.Tak jak w temacie, chciałbym dowiedziec się więcej na temat tego pomnika stojącego niegdyś obok stacji benzynowej przy ul. Legionów. Najbardziej interesuję mnie data jego likwidacji a także dalsza historia tego czołgu (żyletki czy jakieś muzeum?). Miło by także było gdyby ktoś wrzucił jakieś zdjęcia w ten temat. Dzięki i pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 18 Wrzesień 2014 Napisano 18 Wrzesień 2014 Ten T-34 jest teraz w MOB. Co do daty likwidacji pomnika - nie wiem - ale stawiam na początek lat 90-tych...
szczepek3er Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Napisano 18 Wrzesień 2014 Muzeum powinno napisac jakąś małą adnotacje na tabliczce obok T-34, że to ten egzemplarz z pomnika:). Hans, dzięki za foto, oto chodziło. Przypomniało mi się jak na przełomie lat 80'i 90' jako smyk jezdziłem tamtędy z rodzicami 125p, zawsze podziwiając ten czołg. Pozdrawiam.
kopacz18-82r Napisano 18 Wrzesień 2014 Napisano 18 Wrzesień 2014 co stało się z dachem budynku w tle?nadaje się do wątku figury pozornie niemożliwe...
szczepek3er Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Napisano 18 Wrzesień 2014 Ten dach też pamiętam z tamtych lat, można powiedziec, że staje się dla mnie kultowy:). Twórca tego zdjęcia też wiedział z której strony je strzelic.
Jhaken Napisano 26 Wrzesień 2014 Napisano 26 Wrzesień 2014 W czasie PRL na postumencie znajdowała się tablica mówiąca o zwycięskim pojedynku w tym miejscu pomiędzy załoga T-34, a Panterą i dlatego ustawiono ten pomnik w tym miejscu. Niestety była to fikcja gdyż w rzeczywistości nic takiego nie miało miejsca.....Sam czołg wspominam z sentymentem ponieważ wielokrotnie wraz z kolegami odwiedzaliśmy jego wnętrze :) Tak tak można było do niego wejść, ale nie wszyscy o tym wiedzieli. Można się było o tym przekonac gdy agle" lufa lub cała wieża zmieniała swoje położenie. Musieliśmy tylko uważać żeby nie pojawiła się milicja bo wtedy nie byłoby juz wesoło. Oczywiście motywem przewodnim byli 4 pancerni.... Po prostu brakowało części przykrycia przedziału silnikowego i tamtędy wchodziliśmy do środka.
bjar_1 Napisano 26 Wrzesień 2014 Napisano 26 Wrzesień 2014 O ciekawe! O tej tablicy nie wiedziałem, a motyw dobry ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.