klamra122 Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 Może ktoś coś powie na temat tego herbu>? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamra122 Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 Odbicie lustrzane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next3 Napisano 3 Wrzesień 2014 Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Witam Kolegę, to nie herb a raczej gmerek, taki podpis" rzemieślinka....Datowałbym go na II połowę XVIII w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamra122 Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2014 No nie zgadzam się z kolegą. To herb na 100%I na pewno nie XVIII w raczej koniec XVI początek XVII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 3 Wrzesień 2014 Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Herb Lichtyan ,datacja jak napisał kol.klamra122http://www.wawrzak.org/herbarz_niesiecki/niesiecki_page22.htmhttp://genealogia.grocholski.pl/gd/herb.php?id=0448 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next3 Napisano 3 Wrzesień 2014 Share Napisano 3 Wrzesień 2014 witam, może masz rację, ale ja po obu stronach widzę małe kwiatki, a w arczy" koło młyńskie i inicjały nad nim. Według mnie to herb" młynarza, ale niech się fachowcy wypowiedzą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 3 Wrzesień 2014 Share Napisano 3 Wrzesień 2014 może też być wariacja na temat herbu Becz...http://pl.wikipedia.org/wiki/Becz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 4 Wrzesień 2014 Share Napisano 4 Wrzesień 2014 Kwiatki to tylko ozdobniki ,bo są poza tarczą.Co do wyobrażenia koła młyńskiego w tarczy nie można też całkowicie odrzucić ,że jest to pieczątka cechowa młynarza. Tarcza herbowa w tym wcale nie przeszkadza.Przy datowaniu potrzebna jest też budowa intuicyjnie określiłem ,że wygląda tak jak na moim zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekDys Napisano 4 Wrzesień 2014 Share Napisano 4 Wrzesień 2014 Przepraszam szanownych kolegow ale , nie wiem czy koledzy ida w dobra strone ale : zęby" od kola sa tylko w gornej części !! Czy to zęby od kola młyńskiego ?? a może to jakies promienie od slonca ?i to podtrzymanie" kola w gornej części wewnętrznej" czesci ni jak ma się do herbu piekarzy Nie znam się, ale ja tak to widze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next3 Napisano 4 Wrzesień 2014 Share Napisano 4 Wrzesień 2014 Witam, mówimy tu o pieczęci młynarza, nie piekarza...Poza tym ta pieczęć zrobiona jest niedbale, żaden szchlachcic raczej sie taką pieczęcią nie posługiwał. Szlacheckie pieczęcie jakie widziałem były wykonane dużo staranniej i zawiarały więcej ozdobników. Koła młyńskie w XVII i XVIII wieku były wykonywane mniej więcej w ten sposób jak na pieczęci, dlatego coraz bardziej jestem skłonny upierać się przy młynarzu, no ale co dwie głowy to nie jedna, szukajmy dalej..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.