PAWEL*STRC Napisano 1 Wrzesień 2014 Autor Napisano 1 Wrzesień 2014 Witam, mam takie pytanie, posiada ktos jakies informacje, zdjecia i detale odnosnie austriackich mannlicherow przejetych i przerobionych przez nasze WP? Chodzi mi o wymiary itp.
PAWEL*STRC Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Napisano 2 Wrzesień 2014 nikt nic nie wie w tym temacie? ciekawe to jest moze ktos sie wypowie? ;)
Piotr J. Bochyński Napisano 2 Wrzesień 2014 Napisano 2 Wrzesień 2014 Co prawda nie moja tematyka, ale akurat w książce szukając czegoś innego znalazłem poniższą informacje :) dość znacznej liczby kb Mannlichera wz. 1895 będących na wyposażeniu WP część przerobiono na kbk. Broń ta, przeznaczona dla potrzeb kawalerii i Policji Państwowej, po skróceniu lufy uzyskała m.in. masę większą o ok. 0,1 kg od kbk produkcji austriackiej, podstawę muszki wykonaną oddzielnie oraz celownik karabinowy z nastawami od 300 do 2600 kroków (oryginalny celownik kbk wz. 1895 prod. austriackiej posiadał nastawę 300-2400). W zbiorach Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie znajduje się kbk Mannlichera wz. 1895 przerobiony z kb produkcji Warsztatów Broni DOG we Lwowie. Warsztaty te na początku lat dwudziestych dokonywały ww. przeróbek. Brak jednak bliższych danych o wielkości i rozmiarach tej produkcji."s.143-144Polskie konstrukcje broni strzeleckiej"
Piotr J. Bochyński Napisano 2 Wrzesień 2014 Napisano 2 Wrzesień 2014 Oczywiście można tu również dorzucić prototypowe przeróbki Mannlicherów na broń samopowtarzalną dokonaną przez WB DOG we Lwowie.
PAWEL*STRC Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Napisano 2 Wrzesień 2014 podstawa muszki wykonana oddzielnie, czyli chodzi o tą że tak powiem obejmę" na koncu lufy na muszce?http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/bron-strzelecka/karabinek_8mm_wz1888_mannlicher/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.