Skocz do zawartości

Guzik z 8

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odzew uve1985 ale Twój link jedynie naprowadził mnie na to że to może byc guziczek z pagonu, wątpię że to pruski, moje tereny były pod zaborem Austriackim (Podkarpacie), choć razem z tym guzikiem wypadł jeszcze carski (nie mam pojęcia co tam robił)

Boże, znowu zagadkowe guziki z cyferkami z Podkarpacia... sam tam mieszkam i szukam, dlatego guzik o identycznym wzorze z numerem 35 (trzydzieści pięć) nie dawał mi spać po nocach. Po przewertowaniu całego internetu okazało się, że:
- nie ma jednoznacznej literatury na ten temat, na forach historycznych polecane książki nie traktowały o guzikach jako tako, ale o umundurowaniu. Informacje o butonistyce były bardzo liche, albo zaczerpnięte z innych źródeł.
- zdrowa logika podpowiada, że nie były to guziki piechoty. Piechota CK miała szereg innych odróżników w postaci barw, możliwości noszenia odznak i innych elementów umundurowania.
- pojawiła się teoria, że tego typu guziki mogła nosić żandarmeria, jazda lub saperzy, gdyż tam umundurowanie było jednolite, stąd też wyróżnik w postaci guzików byłby logiczny.
- guziki prawdopodobnie używane były przed Wielką Wojną, a donoszone w jej początku
- czytałem o spekulacjach, jakoby wojsko carskie po przejęciu części Galicji weszła w posiadanie sporej ilości tychże guzików i sama ich używała, to to raczej historical fiction.

A na koniec dodam, że krój pisma i sposób wykonania guzika daje olbrzymią dozę informacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie