Kyrsons Napisano 1 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Proszę o identyfikację, na guziku widnieje 8 jak na załączonym obrazku, średnica 16mm, czyj? datowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 1 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uve1985 Napisano 1 Wrzesień 2014 Share Napisano 1 Wrzesień 2014 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=584901#586842 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 1 Wrzesień 2014 Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Jest to guzik z naramiennika pruskiego munduru oznaczający numer kompanii stosowany w okresie przed i w czasie I wojny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 1 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Dzięki za odzew uve1985 ale Twój link jedynie naprowadził mnie na to że to może byc guziczek z pagonu, wątpię że to pruski, moje tereny były pod zaborem Austriackim (Podkarpacie), choć razem z tym guzikiem wypadł jeszcze carski (nie mam pojęcia co tam robił) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 1 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Pruski guzik wyglada tak jak w linku, zupełnie nie podobny http://myvimu.com/exhibit/14601717-guzik-pruski-z-nr-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 1 Wrzesień 2014 Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Podkarpacie mówisz a choćby w 1915 roku prusacy odbijali twierdze Przemyśl :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 1 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2014 a w Sanoku byli? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G1ml1 Napisano 1 Wrzesień 2014 Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Guzik austro-węgierski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 Prosze o link bo to że AW to ja wiem, żadnej ifnormacji nie mam o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 2 Wrzesień 2014 Share Napisano 2 Wrzesień 2014 Boże, znowu zagadkowe guziki z cyferkami z Podkarpacia... sam tam mieszkam i szukam, dlatego guzik o identycznym wzorze z numerem 35 (trzydzieści pięć) nie dawał mi spać po nocach. Po przewertowaniu całego internetu okazało się, że:- nie ma jednoznacznej literatury na ten temat, na forach historycznych polecane książki nie traktowały o guzikach jako tako, ale o umundurowaniu. Informacje o butonistyce były bardzo liche, albo zaczerpnięte z innych źródeł.- zdrowa logika podpowiada, że nie były to guziki piechoty. Piechota CK miała szereg innych odróżników w postaci barw, możliwości noszenia odznak i innych elementów umundurowania.- pojawiła się teoria, że tego typu guziki mogła nosić żandarmeria, jazda lub saperzy, gdyż tam umundurowanie było jednolite, stąd też wyróżnik w postaci guzików byłby logiczny.- guziki prawdopodobnie używane były przed Wielką Wojną, a donoszone w jej początku- czytałem o spekulacjach, jakoby wojsko carskie po przejęciu części Galicji weszła w posiadanie sporej ilości tychże guzików i sama ich używała, to to raczej historical fiction.A na koniec dodam, że krój pisma i sposób wykonania guzika daje olbrzymią dozę informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G1ml1 Napisano 2 Wrzesień 2014 Share Napisano 2 Wrzesień 2014 Link kiedyś chyba podawałemhttp://austro-wegry.info/viewtopic.php?t=2733Jak napisał kol. MrV, guziki Austro- węgierskie, to niestety dość skąpo opisany temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.