romanrp Napisano 23 Sierpień 2014 Autor Napisano 23 Sierpień 2014 nigdzie niemoge znalezc porownania tych sprzetow jesli ktos z was mial obydwa to prosze o porownanie szczegolnie ktory glebiej siega monety
anRO Napisano 23 Sierpień 2014 Napisano 23 Sierpień 2014 Bo to jest tak jak porównywać 120 konnego Focusa z 55 końmi Opla Corsy.Nikt takich porównań nie robi.
romanrp Napisano 24 Sierpień 2014 Autor Napisano 24 Sierpień 2014 anro a ktory to focus a ktory to corsa
romanrp Napisano 24 Sierpień 2014 Autor Napisano 24 Sierpień 2014 bo podobno solfernus siega 5 zl na 35 w ziemi
nocnymar Napisano 24 Sierpień 2014 Napisano 24 Sierpień 2014 Kiedyś umieszczałem osiągi solfa na łamach forum, obecnie łame granice dźwięku na min.exp. teren wyczyszczony w 90%. Z mojej strony to powiem że proxi i solf na tej samej półce, a co do AT to już inna bajka.Zakup wykrywacza = szukanie bez dyskryminacjiJak jest grosz przy D. to polecam jako dodatek.
Gość Napisano 25 Sierpień 2014 Napisano 25 Sierpień 2014 Romanrp - załóż kolejny temat jeszcze, zaśmieciłeś kilkoma wątkami o tej samej tematyce cały dział.
aczer Napisano 27 Sierpień 2014 Napisano 27 Sierpień 2014 Ja rozumiem kult centymetrów, ale podejrzewam, że 90% rzeczy drobnych jest na głębokości do 20cm. Na współcześnie oranych polach jakieś 30cm. Kiedyś za koniem orano dużo płycej. Ja tam wolał bym dobrą dyskryminację, która na powiedzmy 90% pozwoliła by mi odróżnić amelinum od srebra, ale to ciężka sprawa. Pozdrawiam!
romanrp Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Napisano 27 Sierpień 2014 ja chodze na polach ornych i interesuje mnie glebokosc na monety mysle nad garetem at pro z nel tornado albo fisher f 70 na drozsze mnie niestac zachwalaja tez solfernusa ale jakos niemam przekonania do niego
Rufus Napisano 20 Wrzesień 2014 Napisano 20 Wrzesień 2014 Zrobiłem ostatnio taki test , popatrzcie sami i wyciągnijcie wnioski :-)https://www.youtube.com/watch?v=ERokynx43H8&feature=youtu.be
Szukanko Napisano 20 Wrzesień 2014 Napisano 20 Wrzesień 2014 Air testy nie mają znaczenia więc po co je robisz ?
Rufus Napisano 20 Wrzesień 2014 Napisano 20 Wrzesień 2014 Może i nie mają. Zrobiłem bo miałem ochotę. Była okazja zrobic na szybko sprawdzian na kilku sprzetach. Generalnie Fisher i Solfernus dały radę. Solfernus był z sondą DD25 cm a Fischer z koncentryczna 20 cm. Niestety nie mam większej sondy do Fishera a do Solfernusa są większe. Wiadomo z 35 cm sondą nie polecisz na monetki ale zasięg i tak jest zadawalający pomimo testu powietrznego " No i podstawowa rzecz która mnie zabija przy Fisherze, waga. Po 8 godzinach bark boli. Solfernus waży 1 kg. Można biegać do woli. I ma 2 paluszki jako zasilanie. Po kilku godzinach z S , napięcie nie spadło w bateryjkach. Garret mnie nieco zaskoczył po iluś wychwalających opiniach. Tak samo zresztą Minelab. Ale jak napisałem , test był jaki był , okazjonalny. Nic nie kosztował , a może akurat komuś się przydał ;-)
romanrp Napisano 21 Wrzesień 2014 Autor Napisano 21 Wrzesień 2014 rufus fajny filmik mam teraz rutusa solarisa i w testach powietrznych ma wiekszy zasieg od tych na filmie czy mozesz zrobic jeszcze taki test ale w gruncie najbardziej ciekawi mnie solfernus czy 5zl w gruncie wykryje na 35 cm jak niektorzy pisza
Szukanko Napisano 21 Wrzesień 2014 Napisano 21 Wrzesień 2014 Sondy DD zazwyczaj mają mniejszy zasięg w powietrzu niż sondy CC,ale to nie jest regułą bo są kolorki które DD będzie widziała w powietrzu głębiej" niż w ziemi.Następna sprawa o to do czego były strojone detektory(powietrze czy ziemia) bo tu też będzie różnica w zasięgu.
IdeL Napisano 21 Wrzesień 2014 Napisano 21 Wrzesień 2014 Sorry, ale tzw. test powietrzny" detektorów ma taki mniej więcej sens jak pomiar zawartości alkoholu we krwi człowieka amperomierzem.IdeL
romanrp Napisano 16 Październik 2014 Autor Napisano 16 Październik 2014 panowie 2 nowosci cena nowego gareta at pro podskoczyla i jest nowa cewka do solfernusa
Gość Napisano 19 Październik 2014 Napisano 19 Październik 2014 Do Solfernusa optymalna cewka to DD 25cm 16kHz ;-).Sobota to trzy obrączki, ale dwie od gołębia ;-). Fenygi zostawiam na polu dla archeologów, zabieram zazwyczaj monety stare i niepopularne.Większość producentów piszczałek ma cewkę w standardową w podobnym wymiarze, aczkolwiek snajperka do Solfernusa przyda się tym co lubią zaśmiecone tereny. Ja po zaśmieconych polach nie mam cierpliwości chodzić, kiedy jest w czym wybierać...Powoli sezon monetarny się kończy, pola obsiane, czas ruszyć na kanki i inne większe zakopki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.