szczurek_1979 Napisano 14 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2014 Witam...Na prośbę kumpla proszę Was o pomoc w identyfikacji monety rzymskiej... średnica ciężka do zmierzenia ze względu na nieregularny kształt i waha się w granicach 20 - 23 mm. Metal z którego jest wykonana, to wg.kumpla brąz, ale mi się wydaje, przynajmniej patrząc na fotki że jest to jednak srebro w grubej patynie. Miejsce znalezienia monety to szeroko pojęte okolice Łomży...mam nadzieję że pomożecie nam w poprawnej identyfikacji :) interesuje nas co to za moneta i którego władcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 14 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2014 awers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 14 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2014 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 14 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2014 a o to i kontekst znaleziska :) nic nie wskazuje na to skąd ta rzymska monetka wzięła się na tym polu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 15 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2014 Nikt nic? :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szrek64 Napisano 15 Sierpień 2014 Share Napisano 15 Sierpień 2014 Wg mnie jest to pośmiertna moneta, ale nie znam się na tych rejonach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 15 Sierpień 2014 Share Napisano 15 Sierpień 2014 Constantius I Chlorus, Dioklecjan, Maximian? Nie widzę w napisach i słabo profil ująłeś a mieli prawie identyczne Nominał to pewnie antoninus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 15 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2014 popatrzyłem na grafiki w google i najbardziej podobna do monet Dioklecjana (244r-313r) potwierdzisz? :)dziękujemy kumplem za pomocszczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 15 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioklecjanźródło oczywiście wikipedia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 15 Sierpień 2014 Share Napisano 15 Sierpień 2014 Wpisz łacińskie imię każdego i frazę vot xx i porównaj grafiki. B. słabo widać na zdjęciach perspektywa... np. Diocletianus vot xx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 15 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2014 jutro kumpel podeśle mi dokładniejsze fotki, to je jutro dodam, mam nadzieję ze coś wniosą do tematu :)pozdrawiamszczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 15 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2014 wydaje mi się że bedzie to ten 9 od dołu :) panie P. porównaj :)http://www.beastcoins.com/RomanImperial/VI/Rome/Rome.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martino08 Napisano 16 Sierpień 2014 Share Napisano 16 Sierpień 2014 9-ta od dołu to raczej nie to, zupełnie inna legenda na av i rev. Wg mnie to będzie dioklecjan, ale możesz dopytać szpeców na tpzn żeby mieć 100% pewności. Tylko zrób jakieś ludzkie zdjęcie prostopadle do monety ;)http://www.coinproject.com/global_search_db.php?keyword=vot+xx+fk&submit=submit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 22 Sierpień 2014 Share Napisano 22 Sierpień 2014 po pierwsze legenda na awersie zaczyna sie od IMP jesli dobrze widze do tego lepsza fotka by sie przydala z gory i waga tez :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.