Skocz do zawartości
  • 0

Skamieliny

Cowboys From Hell

Pytanie

Napisano

Witam.
Może mi ktoś powiedzieć co to za istoty , rośliny ,czy w ogóle co to może być?
Znalazłem to ostatnio na starej ,małej piaskowni, która już od dawna nie funkcjonuję.
Zniszczone przez maszyny które tam jeździły.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kamienie ,ale większość jest w środku pusta (działają jak grzechotka)i są lżejsze od kamieni.
Poza tym co powinienem z nimi zrobić?
Zgłosić gdzieś ,czy raczej nie ma sensu bo nie przedstawiają żadnej wartości historycznej?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za informacje.
Net mi muli i nawet nie zdążyłem dodać reszty fotek, a tutaj już odpowiedź :)
A są osoby lub jakieś fora które się tym zajmują.
Szczerze mówiąc nie interesuję się za bardzo skamielinami i nic o nich nie wiem, a nie będą mi raczej potrzebne i chciałbym je komuś dać lub wymienić się na coś innego.
Chętnym którzy się interesują tym z dolnego śląska mogę nawet pokazać gdzie je znalazłem to poszukają czy nie ma więcej :)
Chyba że naprawdę są takie popularne ,że szkoda czasu marnować na poszukiwania ,to nie będę zawracał już nikomu głowy.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Napisano
To nie sa skamieniałosci. To konkrecje żelaziste... powstaja w osadach przesyconych tlenkami żelaza, w formie skupien wokół zarodków czyli np. ziarna piasku. Formy rozne.. nieregularne, wielkosci tez. od 1 cm do kikudziesięciocm sporych brył.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie