soprano_op Napisano 26 Czerwiec 2014 Autor Napisano 26 Czerwiec 2014 Witam!Wypatrzyłem na pewnym portalu taką oto monetę.Wg opisu srebro, 45 mm.Oferujący nie wie co chce sprzedać,natomiast ja nie wiem co chciałbym kupić.Nie ukrywam,że jest bardzo ciekawa, a z monet ze szlaczkami w kolekcji mam jedną.Bardzo proszę speców o pomoc w identyfikacji.
soprano_op Napisano 26 Czerwiec 2014 Autor Napisano 26 Czerwiec 2014 Oczekuję na wszelkie informacje.Pozdrawiam!
soprano_op Napisano 26 Czerwiec 2014 Autor Napisano 26 Czerwiec 2014 Poprawiłem tą ostatnią fotkę,tak chyba powinno być prawidłowo.Pozdr!
melich Napisano 26 Czerwiec 2014 Napisano 26 Czerwiec 2014 Wygląda na Yuzluk (dwa i pół piastra), Imperium Otomańskie, Sulejman III, lata 1789-1807. Próba o ile dobrze pamiętam to 600. Kawał monety.Pozdrawiam
soprano_op Napisano 27 Czerwiec 2014 Autor Napisano 27 Czerwiec 2014 Witam!Dziękuję za informację na temat monetki.Kolego Raned,czy zakładasz, że może być fałszywką?Ogólnie dość widoczne są różnice pomiędzy oryginałem a odlewem.W tym przypadku wygląda dość dobrze,jedynie co niepokoi to to spękanie rantu widoczne na jednej z fotek.Jeżeli mamy do czynienia z falsem to proszę mi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę w przypadku np.podobnej lub podobnie zrobionej" monety.Z góry dziękuję za informację.Pozdrawiam!
soprano_op Napisano 27 Czerwiec 2014 Autor Napisano 27 Czerwiec 2014 Popatrzyłem w grafikach na taką samą monetkę i różnic zbytnich nie widać.Poza tym wartość w tym stanie to około 20$, jest ich sporo,więc czy warto bawić się w hutnika"? Pozdrawiam!
Raned Napisano 27 Czerwiec 2014 Napisano 27 Czerwiec 2014 Tak na nosa nijak mi to nie wygląda na oryginał, na żywo takiej monety nigdy nie widzałem, ale widziałem inne podobnej wielkości będące oryginałami z ziemi. Przy tej wadze srebra fałszerzowi opłaca się to wykonać z jakiegoś bezwartościowego metalu i posrebrzyć.
treasure Napisano 27 Czerwiec 2014 Napisano 27 Czerwiec 2014 Niestety nie jest prawdziwa,kopia duzej,srebrnej monety dosc popularna w Turcji, Grecji,na Cyprze. Produkowana" wlasnie ze wzgledu na atrakcyjnosc.:-) ...dla turystow. Ceny w zaleznosci od stany w granicach kilkuset euro...tak na marginesie juz sama historia ze sprzedajacy nie ma pojecia co sprzedaje jest dziwna":-) ,pozatym ...technika wykonania i postarzania" monety wskazuje na to... zwazenie byloby najwlasciwsze jednak w tym wypadku prawdopodobnie moneta jest wykonana ze srebra...w razie potrzeby sluze pomoca odnosnie linka haw to spot fake "
treasure Napisano 27 Czerwiec 2014 Napisano 27 Czerwiec 2014 Odnosnie ceny....mialem na mysli oryginal.
soprano_op Napisano 27 Czerwiec 2014 Autor Napisano 27 Czerwiec 2014 Dziękuje ślicznie za wiedzę.Kto pyta nie błądzi.Każdy dzień jest nauką.Chyba zostanę przy naszych i blisko naszych,orient mi widocznie nie służy.A swoją drogą,wykopiesz, wiesz co masz.Pozdrawiam serdecznie!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.