Skocz do zawartości

Moneta srebrna 45 mm,Turcja?

soprano_op

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!Wypatrzyłem na pewnym portalu taką oto monetę.Wg opisu srebro, 45 mm.Oferujący nie wie co chce sprzedać,natomiast ja nie wiem co chciałbym kupić.Nie ukrywam,że jest bardzo ciekawa, a z monet ze szlaczkami w kolekcji mam jedną.Bardzo proszę speców o pomoc w identyfikacji.

Napisano
Wygląda na Yuzluk (dwa i pół piastra), Imperium Otomańskie, Sulejman III, lata 1789-1807. Próba o ile dobrze pamiętam to 600. Kawał monety.
Pozdrawiam
Napisano
Witam!Dziękuję za informację na temat monetki.Kolego Raned,czy zakładasz, że może być fałszywką?Ogólnie dość widoczne są różnice pomiędzy oryginałem a odlewem.W tym przypadku wygląda dość dobrze,jedynie co niepokoi to to spękanie rantu widoczne na jednej z fotek.Jeżeli mamy do czynienia z falsem to proszę mi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę w przypadku np.podobnej lub podobnie zrobionej" monety.Z góry dziękuję za informację.Pozdrawiam!
Napisano
Popatrzyłem w grafikach na taką samą monetkę i różnic zbytnich nie widać.Poza tym wartość w tym stanie to około 20$, jest ich sporo,więc czy warto bawić się w hutnika"? Pozdrawiam!
Napisano
Tak na nosa nijak mi to nie wygląda na oryginał, na żywo takiej monety nigdy nie widzałem, ale widziałem inne podobnej wielkości będące oryginałami z ziemi. Przy tej wadze srebra fałszerzowi opłaca się to wykonać z jakiegoś bezwartościowego metalu i posrebrzyć.
Napisano
Niestety nie jest prawdziwa,kopia duzej,srebrnej monety dosc popularna w Turcji, Grecji,na Cyprze. Produkowana" wlasnie ze wzgledu na atrakcyjnosc.:-) ...dla turystow. Ceny w zaleznosci od stany w granicach kilkuset euro...tak na marginesie juz sama historia ze sprzedajacy nie ma pojecia co sprzedaje jest dziwna":-) ,pozatym ...technika wykonania i postarzania" monety wskazuje na to... zwazenie byloby najwlasciwsze jednak w tym wypadku prawdopodobnie moneta jest wykonana ze srebra...w razie potrzeby sluze pomoca odnosnie linka haw to spot fake "
Napisano
Dziękuje ślicznie za wiedzę.Kto pyta nie błądzi.Każdy dzień jest nauką.Chyba zostanę przy naszych i blisko naszych,orient mi widocznie nie służy.A swoją drogą,wykopiesz, wiesz co masz.Pozdrawiam serdecznie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie