m4sherman Napisano 5 Czerwiec 2014 Autor Napisano 5 Czerwiec 2014 Trafiłem ostatnio sprężarkę;na moje oko od ciężarówki, ale od jakiej tego mimo poszukiwań nie doszedłem.
marcin iż 49 Napisano 9 Czerwiec 2014 Napisano 9 Czerwiec 2014 Ciężko znaleźć identyczną.Podobna jest tu http://www.primeportal.net/transports/alan_ranger/demag-d7_sd.kfz.10/index.php?Page=5 Jak sie przypatrzeć zdjęciom, to widać pokrywkę wałka a przeciwko"koła pasowego,ale nigdzie nie mogę znaleźć mocowania do bloku.Pzdr.
lysy452 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 kurcze nie widziałem wcześniej tego otworu z dołu,zwracam honor;)co do lustrzanego odbicia masz zupełną racje...sprężarka mogla pracować z prawej jak i lewej strony silnika,stąd wystający czop na kolo pasowe które można było swobodnie przerzucać w zależności od instalacji powietrznej tj wejście-wyjście powietrza.Sprężarka mogla mieć zastosowanie w większej grupie silników,a tabliczkę znamionowa montowano na stronie która będzie widoczna.Pomysł z przerzucaniem koła genialny.Pozdrawiam
lysy452 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 otwór u dołu był częścią misa olejowej co sugeruje układ smarowania rozbryzgowego
m4sherman Napisano 9 Czerwiec 2014 Autor Napisano 9 Czerwiec 2014 @ Marcin iż 49 Miałeś rację; http://www.armourworkshop.ca/gallery/image.php?mode=medium&album_id=143&image_id=5909http://www.armourworkshop.ca/gallery/image.php?mode=medium&album_id=143&image_id=5911
m4sherman Napisano 9 Czerwiec 2014 Autor Napisano 9 Czerwiec 2014 Ale to jeszcze nie jest to, moja to lustrzane odbicie tej ze zdjęcia.
m4sherman Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 Stacjonarna nie ma otworu w bloku, jeśli już to zaślepiony; tutaj tak nie jest.
m4sherman Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 Dno bloku powinno być pełne, no i korki wlewowy i spustowy winny być na swoich miejscach; a tu ich nie ma. I jak to wytłumaczysz?
lysy452 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 taki klamot z pewnością nie pochodzi z pojazdu,patrząc na śruby zamkowe i kwadratowe nakrętki świadczą o tym ze kompresor był przykręcony do solidnej dechy ;patrz długość śruby.Tak jak szybki napisał był to kompresor stacjonarny,chyba ze montowali je w tygrysach ;)
m4sherman Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 Tak, tyle że te śruby mają 3 nakrętki czworokątne i jedną sześciokątną czyli całość jest raczej przypadkowa - ktoś wymontował z porzuconego pojazdu tą część i za pomocą przypadkowych śrub przykręcił to do solidnej dechy; a gdzie smarowanie ?
marcin iż 49 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Taki link: http://www.europeanbrakingsystems.co.uk/historyW podtytule Implementing Air Brakes in Road Vehicles" jest opisane,że ta firma jako pierwsza w Europie robiła powietrzne hamulce.
m4sherman Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 Dzięki, historia i profil produkcji tej firmy jest mi znana, ale nadal nie wiem od jakiego pojazdu pochodzi.
lysy452 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Tak, tyle że te śruby mają 3 nakrętki czworokątne i jedną sześciokątną czyli całość jest raczej przypadkowa - ktoś wymontował z porzuconego pojazdu tą część i za pomocą przypadkowych śrub przykręcił to do solidnej dechy; a gdzie smarowanie ?sam sobie odpowiedziałeś....sprężarki w pojazdach miały centralne smarowanie,zaś stacjonarne nie posiadały tego systemu,ok nie będę się sprzeczał,jednak jeśli robili sprężarki do pojazdów to również robili stacjonarne
m4sherman Napisano 9 Czerwiec 2014 Autor Napisano 9 Czerwiec 2014 Mam wrażenie że moja sprężarka współpracowała z silnikiem Maybach HL 54 TUKRM, ale ostatecznej pewności nie mam.
m4sherman Napisano 22 Sierpień 2014 Autor Napisano 22 Sierpień 2014 A teraz przedstawiam kolejną sprężarkę tej samej firmy, podejrzewam że współpracowała ona z silnikiem Maybacha HL 42, ale pewności żadnej nie mam.
m4sherman Napisano 22 Sierpień 2014 Autor Napisano 22 Sierpień 2014 Tabliczka znamionowa, sposób smarowania jak w poprzedniej.
m4sherman Napisano 22 Sierpień 2014 Autor Napisano 22 Sierpień 2014 Foto kiepskie, ale przedstawia dwie siostrzane sprężarki...
m4sherman Napisano 5 Czerwiec 2014 Autor Napisano 5 Czerwiec 2014 Trafiłem ostatnio sprężarkę;na moje oko od ciężarówki, ale od jakiej tego mimo poszukiwań nie doszedłem.
m4sherman Napisano 5 Czerwiec 2014 Autor Napisano 5 Czerwiec 2014 Widok od koła pasowego; z lewej numer 16046, z prawej litera K w kółku
m4sherman Napisano 5 Czerwiec 2014 Autor Napisano 5 Czerwiec 2014 Proszę Moderatorów o przeniesienie wątku do właściwego działu, przez moje niedopatrzenie poszedł nie tam gdzie powinien.
Pytanie
m4sherman
Trafiłem ostatnio sprężarkę;na moje oko od ciężarówki, ale od jakiej tego mimo poszukiwań nie doszedłem.
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.