hotrodrumble Napisano 1 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Witajcie, dziś znalazłem resztki krzyża. Nie znam się na tym, dlatego chciał bym zapytać z jakiego materiału zrobiona jest ta oprawa i czy na widocznych pozostałościach były wybijane jakieś sygnatury? Czy jest możliwość określenia konkretnie z jakiej wersji żelaznego krzyża pochodzi ta oprawka? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 Iww ramka robiona w 99% przypadkach ze srebra ,natomiast krzyże IIww zazwyczaj mosiądz srebrzony grubo.Najważniejszym elementem oceny będzie natomiast sygnatura która najczęściej znajdować się powinna na kółku.Czy jest możliwość określenia konkretnie z jakiej wersji żelaznego krzyża pochodzi ta oprawka? Z góry dziękuję za pomoc" nie wiem co dokładnie kolega ma przez to na mysli ale chodzi zapewne o stopień a konkretnie to EKII-klasse obstawiam Iww Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrodrumble Napisano 3 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Dziękuję kolego za odpowiedź. Materiał z którego zrobiono oprawkę jest raczej jednolity, lekki. Na kółku widać wybity znak w kształcie literki C - czy to jest właśnie sygnatura o której wspomniałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 3 Czerwiec 2014 Share Napisano 3 Czerwiec 2014 tak dokładnie tam miało się to znajdować może być jeszcze coś ale nie wiem co to za oznaczenie? napewno Iww bo IIww inaczej juz sygnowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrodrumble Napisano 4 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Cały czas nie daje mi spokoju kontekst tego znaleziska, oprawa z odznaczenia Iwś znaleziona w miejscu walk z IIwś, 45 rok. Pytanie czy odznaczenie to należało do weterana z Iwś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 4 Czerwiec 2014 Share Napisano 4 Czerwiec 2014 znajdywanie odznaczeń Iww na terenach walk 1945r to nie żadna nowość bardzo często stara gwardia"nosiła je przy sobie;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 7 Czerwiec 2014 Share Napisano 7 Czerwiec 2014 a jak znajdziesz fibule na miejscu walk z 1945 nie musi to koniecznie oznaczać że żołnierze radzieccy spinali nią szaty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topspin23 Napisano 25 Czerwiec 2014 Share Napisano 25 Czerwiec 2014 Na zdjeciu jest pokazana ramka od krzyza żelaznego ,,1914,, Ma sygnaturę ,,V,, Akurat ten producent jest nieznany. Odnosnie miejsca odnalezienia. Pewnie wam wiadomo że krzyzy Ek-2 w przeciwieństwie do Ek-1 nie nosiło się w warunkach polowych a tymbardziej frontowych. Zamiast tego była tylko wstążka od trzeciego guzika po skosie. Także materiał to nie jest srebro tylko ,,Newsilber,, a to nie ma nic wspólnego z prawdziwym srebrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 25 Czerwiec 2014 Share Napisano 25 Czerwiec 2014 jestem ciekaw z jakiego zródła masz te informacje,które są śmieszne moim skromnym zdaniem:-)Nie jestem wybitnym znawcą ale1.Ramki EK2 Iww robiono w różnych wersjach neusilber to mieszanka nie pamiętam coś ala miedzionikiel i robi się to czerwonawe w złych warunkach glebowych np.pole lub jakaś kwaśna gleba poprostu się utlenia,często trafiają się guziki właśnie z tego stopu z napisem neusilber na odwrocie.Ramki srebrne Iww wychodzą niemal jak fabryczne w tych samych warunkach glebowych więc porównanie jest i mało tego zarówno ramka oraz kółko i zawieszka wszystko wykonane ze srebra w krzyżach Iww dopiero po Iww zaczęto stosować ramki srebrzone na szeroką skalę.2.Dlaczego twierdzisz że ek2 nie noszono w warunkach polowych?wstążka od trzeciego guzika była noszona owszem a sam krzyż odsyłano lub noszono w kieszeni to samo z innymi np.mrożonka,lub za budowę umocnień,kvk itp.3.Odpowiedz sobie teraz na pytanie skoro nie noszono tych Ek2 to skąd się biorą na miejscach bitew?ja osobiście trafiałem w pozostawionych mundurach oraz w ziemiankach puszkach po masce itp.więc mam twarde dowody na to że jednak je noszono w warunkach polowych,frontowych i jakich tam jeszcze chcesz:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.