Skocz do zawartości

Porównanie ACE 350 i HS-3, prośba o pomoc.

Rolerfer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Jakiś czas temu w końcu zakupiłem słynnego smętka ponieważ Euro Ace nie spełniał moich oczekiwań odnośnie kopania militarki (wiem, nie jest to typowa wykrywka na militarke ale Ace 150 jakos dawal rade). Nie wiem czy cos ze smetkiem jest nie w pozadku bo nie moglem nic glebiej jak 30-40cm znalesc (kiepska miejscowka?) Pokusilem sie wiec o zrobienie testow powietrznych i wyniki wyszly zaskakujace - oba sprzety sa porownywalne...
Przedstawiam wyniki. Prosze o rady i komentarze.

Smętek:

Ground balance
GB 0 Disc. 0 Tune 5 Vol. 10
łuska Mauser ok. 35cm
Ciężarek 6,5 cm ok. 40cm
Ciężarek 9,5cm ok. 50cm
ciężarek 12cm ok. 55cm
Saperka ok. 65cm
pokrywa grilla ok. 60cm ok. 95cm

Discrymination
GB 0 Disc. 0 Tune 5 Vol. 10
łuska Mauser ok. 20cm
Ciężarek 6,5 cm ok. 28cm
Ciężarek 9,5cm ok. 32cm
ciężarek 12cm ok. 40cm
Saperka ok. 50cm
pokrywa grilla ok. 60cm ok. 62cm

ACE 350:

Tryb Relic, czułość 6 kresek
łuska Mauser ok. 25cm
Ciężarek 6,5 cm ok. 32cm
Ciężarek 9,5cm ok. 335cm
ciężarek 12cm ok. 40cm
Saperka ok. 50cm
pokrywa grilla ok. 60cm ok. 65cm

Tryb Zero (all metal) czułość 8 kresek (max)
łuska Mauser ok. 33cm
Ciężarek 6,5 cm ok. 42cm
Ciężarek 9,5cm ok. 46cm
ciężarek 12cm ok. 54cm
Saperka ok. 61cm
pokrywa grilla ok. 60cm ok. 80cm
Napisano
znaczy no nie wiem czego się spodziewałeś po smętku ale jego zasięgi nie są aż tak wielkie jak niektórzy piszą w internatach :)
Napisano
Przerabiałem oba wykrywacze jednak testów nie robiłem. Smętek widzi małe szczególnie kolorowe fanty płyciej niż jakikolwiek drobnicowiec, jednak uważam Smętka za bardzo dobry wykrywacz. Przerabiam teraz Führera F4 i w moich oczach tryb statyczny w porównaniu do Smętka jest porównywalny jak nie lepszy. Proszę nie pisać że Führer F4 nie ma trybu statycznego bo ma, co prawda nie działa wtedy dyskryminacja ale ma i trzymać pinpointa nie trzeba.
Napisano
1. Testy powietrzne, to tylko taka poglądowa sprawa, i często gęsto mają się kompletnie nijak do poszukiwań w warunkach rzeczywistych. Więc należy traktować je bardzo spokojnie i z przymrużeniem oka - coś jak kultowe udowadnianie wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia.

Ostatnio nawet gdzieś było coś takiego, że ktoś zrobił test jakiejś nowości i wyszedł mu zasięg na coś w powietrzu jakoś tak ponad trzydzieści centymetrów, a w ziemi nie mógł znaleźć tego cosia na 10 centymetrach...

2. Skuteczność detektora w warunkach rzeczywistych zależy od WSZYSTKICH czynników zewnętrznych i środowiskowych i dla danego miejsca i czasu porównanie dwu sprzętów może dawać różne wyniki w zależności od tychże warunków, nie mówiąc o ukompletowaniu i nastawach sprzętów.

3. Jak było napisane wyżej, smętas to sprzęt na grubego zwierza schowanego głęboko (inaczej mówiąc - duchy), i w tym jest najlepszy. Drobnica kolorowa to nie on...

4. Poza tym, żeby coś znaleźć głęboko, to najpierw musi ono tam być. A że większość złomu leży płytko, do kilkudziesięciu centymetrów - to i w zasadzie każdy sprzęt go znajdzie, nawet drobnicowiec na upartego.
  • 2 weeks later...
Napisano
Niestety smętek w trybie dyskryminacji straci jeszcze sporo z tego w mocno zmineralizowanym gruncie. Dla ścisłości: sporo=> więcej niż ACE
Napisano
Euro lezy do tej pory jako 3 wykrywka HS ma znajomy , kiedys polecielismy okop ja pierwszy kolega za mna smetek lapal wiecej czyli glebiej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie