Skocz do zawartości

guzik urzędniczy KP jaki producent

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moją uwagę zwraca piękne wykonanie herbu Królestwa. Czy mógłbyś porównać wielkość orła na guziku i groszu KP oraz podać średnicę guzika? A może to grosz przerobiony na guzik?

Ps. Sygnaturę Poniatowsky przypisuje się chyba producentowi zagranicznemu, zdaje się z Londynu?
Napisano
witam
trafiłem kiedyś podobny guzik ale u mnie jest, o ile dobrze pamiętam, sygnowany Biertumpfel. Średnicy dokładnej teraz nie podam ale mocno zbliżona do monetki właśnie grosza KP.
Napisano
Guzik produkcji angielskiej. Poniatowsky to nie żaden producent tylko coś w rodzaju hasła marketingowego. Stempel rytował półanalfabeta, dla którego słowo Poniatowski to był inny kosmos. Spotkałem się z angielskiej produkcji guzikiem z orłem na którego rewersie widniał napis double platet" zamiast double plated.
Z własnego doświadczenia wiem, że tego typu sprawami zajmują się ćwierćinteligenci, którzy nie potrafią przepisać obco brzmiącego nazwiska. Na moim dyplomie z kursu w szkole NATO w Oberammergau pewien francuski kapitan, rzekomo poliglota, napisał moje imię fonetycznie - Slawonih.
Napisano
Grosze KP mają średnicę 19-20mm, tak po szybkim zmierzeniu kilku sztuk, więc guzik raczej nie z monety.

Ps. Ładnego orła zrobił ten londyński półanalfabeta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie