wz71 Napisano 18 Maj 2014 Autor Share Napisano 18 Maj 2014 Witam mam takie pytanko czy odznaka soltysa byla nadawana tylko czasowo na okres pelnienia tej funkcji czy na stale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz71 Napisano 18 Maj 2014 Autor Share Napisano 18 Maj 2014 2 pytanie czy spotykana czasem grawerka z nazwa wsi byla wykonywana na koszt gminy czy na koszt prywatny danego soltysa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz71 Napisano 25 Maj 2014 Autor Share Napisano 25 Maj 2014 Nikt nic nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 26 Maj 2014 Share Napisano 26 Maj 2014 A o jakie odznaki konkretnie Ci chodzi? Carskie czy II RP?Jeśli chodzi o carskie, to nadawanie odznak nie było jakąś stałą regułą, ale według mnie raczej ograniczoną akcją (nawet jeśli rozciągniętą w czasie), propagandowo-polityczną. Miało to być, jak byśmy dziś powiedzieli, dowartościowanie sołtysa i związanie go z władzą. Ponieważ sołtys pełni zwykle funkcję długo, nie jest ona przecież kadencyjna, więc w praktyce odznaki zatrzymywano dożywotnio, a przynajmniej do zapomnienia przez władze. Nie sądzę też, żeby sołtys we własnym zakresie grawerował nazwę wsi. Myślę, że te zasady odnoszą się też w pewnym zakresie do II RP. Trudno chyba o literaturę w tym temacie, więc to tylko przypuszczenia oparte na obserwacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz71 Napisano 27 Maj 2014 Autor Share Napisano 27 Maj 2014 Chodzilo mi 2 RP dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.