Skocz do zawartości

Euro Ace + HS-3 czy Rutus?

Tomek1153

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fisher F2 po czterech latach odmawia posłuszeństwa więc stoję przed wyborem nowego sprzętu. Z racji tego, że jestem nastawiony głównie ma monetki chciałbym kupić głęboki sprzęt z dobrą identyfikacją. Planuje także wypady do lasów na militaria. Dysponuje budżetem w okolicach 2 tyś zł.
Czy lepszym wyborem w tym wypadku będzie zakup osobnego sprzętu na kolor i militarkę np Euro Ace i HS-3 czy sprzętu uniwersalnego np. Rutus Proxima?
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Napisano
Witam , wczoraj wyskoczyłem z nowym sprzętem EUR ACE na starą zrytą miejscówkę gdzie nie powinno już nic nie być , efekt 3 monety,broszka(niecała 1 godzina w celu sprawdzenia sprzętu),wcześniej latałem z ACE 150.Sprzęt sprawdza się doskonale i osiągi są naprawdę spore. Nie będe go zachwalał bo zaraz mnie zjedzą i zmieszają z błotem , poczytaj jeszcze opinie ale wybór i tak należy do ciebie. Powodzenia
Napisano
Nie ma miejscówek na których już nic nie ma.Zawsze można jescze cos znaleźc.Najwiecej znajdziesz po obfitych kilkudniowych opadach deszczu kiedy ziemia jest gleboko wilgotna co zwiekszy zasieg detektora.
Napisano
Akurat o tym dobrze wiem że najlepiej chodzi się po deszczach(nie jestem w tym temacie zielony), a co do miejscówy to chodziło mi tylko o ilość niezasypanych dołków pozostawionych po kolegach" poszukiwaczach - BRAK SŁÓW
Napisano
Towarzystwo adoracji Rutusa znów atakuje :-)
Ja miałem 2 Rutusy.Proxima v.4.1 i Argo 3.0.
Nie polecam zdecydowanie.Dlaczego?Wzbudzanie sie,(zalezy od detektora podobno,bo słyszałem ze są i Rutusy o.k.Szczególnie pierwsza wersja 1.0),popierdywanie dziwne...Ja stwierdiłem ze to detektory nie mnie bo poszukiwania maja byc przyjemnoiścia a nie wkurzaniem sie ze pierdzi w mokrej trawie.To moja indywidualna sugestia.
Rozumiem że interesuje Cie zakres do 2000 Pln.
A ze szukam podobnie jak Ty(monetki,las)
Masz tak-
-Minelab X-terra 705(za 2 tys.kupisz uzywke w rewelacyjnym stanie)
-Minelab Sovergin GT
-Whites MXT
-Tesoro De Leon,tudziez uzywany Cortes
-Garret AT Pro
To detektory które ja miałem lub dalej mam i doskonale spełniają w/w funkcje.

Ja mimo całego uwielbienia naszego kraju,naszych rodzimych detektorów nie polecam.Za dużo razy się przewiozłem" i od tego czasu nie jestem fanatykiem polskiej,detektorystycznej mysli technicznej.A wierz mi.Wielu nas takich jest :-)

A tak na koniec.
Jesli lubisz ustwienia,duzo funkcji to Whites XLT.Ale tutaj musisz troche czasu w terenie spedzic aby go poznac.
Napisano
Jeśli wskoczysz na poziom EuroAce AT Pro, Sovergin GT będziesz zadowolony, tak naprawdę zdecyduj ,który Ci podpasuję wizualnie, dźwięki itd, każdy z nich posiada dobry zasięg na kolorek. A Sovergin GT powinni sprzedawać razem z koparką :D
Napisano
skoro gość pisze, że interesuje go militarka tak samo to po kiego grzyba wciskacie AT Pro czy x tere z którymi na okopach to sobie może pomarzyć, jeżeli coś jest na dnie. Do pierdzenia rutusa idzie przywyknąć i ignorować te sygnały, wkurza jedynie jak się wzbudza o krzaczory...i jak pisze piotr sówka i do niego koparka, bo z nim poszaleć można
Napisano
Poczytałem trochę na forum. Waham się między Argo, at pro a x-terra 705. Z jednej strony chciałbym sprzętu uniwersalnego, z drugiej jednak jestem świadomy, że w polu Rutus przegra z wyżej wymienionymi.
PS: Optimy nie biorę pod uwagę
Napisano
Z jakiego rejonu jesteś , mógłbyś umówić się z kimś kto ma takie sprzęty, przejść się , pobawić się troszkę zobaczyć czy Ci pasuję ,jak leży w ręku,wyważenie ,komfort pracy. Wybór należy do Ciebie ,ale kupując sprzęt z górnej półki nie bierz w ciemno.
Napisano
Waham się między Argo, at pro a x-terra 705. (...) Optimy nie biorę pod uwagę"
Tak się składa, że Optima to właśnie AtPro, tyle, że z bogatszymi opcjami i trybem mix.
Napisano
Dwa sezony miałem Euroace kolejne dwa AtPro od wiosny Argo CC 29cm. To jest wykrywacz którego juz nie zmienie ...
Napisano
Optymalnym rozwiązanie ,jest to o czym wspomniałes:) Może dwa wykrywacze... To jest jedyne słuszne rozwiązanie,nie ma sperzętu uniwersalnie uniwersalnego bo każdy wykrywacz jest uniweraslny w pewnym stopniu:) Chcesz mieć pewność ,że zadnej monetki nie miniesz, jest do tego sprzęt na kolorową drobnice,jak sama nazwa wskazuje rzeczy drobne,czyli trzeba czułości i precyzji,idziesz głebiej zasięg musi wzrosnąc jednocześnie zmieniajc tryb pracy z dynamicznego na statyczny,ale kosztem dokładności:)...ale to tak jak z samochodami,jedne są wygodne a inne szybkie,ale wszystkimi mozna sie przemieszczać:)pzdr
Napisano
fabis a weź wytłumacz gawiedzi jaki jest sens kupić 2 wykrywacze i targać 2 wykrywacze na wypad skoro można kupić 1 i brać 1 na wypad ? Bo ja jakoś sensu nie widzę przy kwocie 2 tysięcy, bo za to no niestety nic z wyższej półki drobnicowców nie dostanie. Smętek zasięg na dużej cewie która jest niewygodna, nie poręczna to garnek na 1m złapie, euro ace swoją drogą sprzęt z niskiej półki ot ulepszona 250...
Nie jestem fanatykiem rutusa, ale skoro ktoś chce sobie pochodzić po polach i od czasu do czasu zajrzeć na militarke to sprzęt jest idealny chodzi mi tu o argo bo na statyku jest naprawdę głęboki choć przy cewce dd jest mały problem z oceną wielkości przedmiotu ale na okopach daję rade, na dynamiku radzi sobie całkiem fajnie na typowy kolor i potrafi zaskoczyć ino wymaga osłuchania.
Na terenie gdzie się coś działo na okopach wrzucasz statyka, poza okopami dynamik i relikt i też jest bardzo głęboki a przy okazji nie pomijasz drobnych rzeczy kolorowych, guziczków, odznak etc. czego smętek nie będzie widział.
Napisano
dodam tyle, że albo dołożyć i kupić dobry sprzęt na kolorek pokroju xterki 70 albo uniwersalnie Argo zamykając w 2 koła, bo brać 2 wykrywacze w tym smętka to jest porażka totalna.
Napisano
Tak jak napisałeś;) Ten ma dobre to tamten tamto,nie ma sprzętu idealnego na to i na to,trza isć na kompromis.. Jedni kopią jak leci kanarkiem,i sobie chwalą,inni maja sprzety 4ry razy droższe,ale nie mają czasu się nim cieszyć,czy też nie potrafią nawet w 50% wykorzystać potencjału;) Krowa lubi trawe,a świnia pokrzywy i oboje są zadowolone:)Sam kupując wykrywacz miałem dylemat,jaki żeby był dobry, przyszłościowo mam ochotę nabyć coś lepszego niż koledzy ,bo nie kupie 3ciego F4 bo fajnie by było mieć odniesienie do inncy sprzętów i być ten krok przed nimi::) Będąć obecnie za nimi,i znów dylemant dać za sprzet używany kilka razy w roku rekreacyjnie,1,9tyś a może 2,3tyś a może dozbierać do 3 bo to sprzęt powiedzmy na życie:)Jeden lubi,bajery,inny ceni polskie produkty,a jeszcze inny szmelc i wszyscy zadowoleni tylko każdy ostaje przy swoim:) Czytaj,szperaj, a czy nowy czy używany to sprawa indywidualna,jedni lubią odież na wagę inni z galerii:)Jeden ma jeden wykrywacz inny jeszcze dwa w bagażniku w razie W...
Napisano
jak pisałem nie jestem fanatykiem rutusa i na przyszły sezon planuję e tracka, ale brać 2 mocno średnie sprzęty i utrudniać życie to bezsens kompletny
Napisano
Prawdę mówiąc nie spodziewałem się, że w kwestii wyboru wykrywacza będę aż tak zmienny. Na chwilę obecną najchętniej kupiłbym x-terre 705 lub Whites MXT. Nie dysponuję jednak wystarczającym budżetem na nowe a w używki" wolałbym się nie pchać. Wygląda na to, że zostanę właścicielem Argo z cewką 29 DD.(Ciekawi mnie tylko jakie będzie moje pierwsze odczucie po przeskoczeniu z CC 20cm z f2.
Dziękuję wszystkim za rady.
Pozdrawiam.
Napisano
W Argo podoba mi się to że na całej gębokości wykrywania pokazuje kolorek tak jak kolorek, a nie tak jak w Garretach że głebiej zakopany kolor pokazuje jak żelazo ....
Napisano
Zmartwię Cię koleś,ale w Argo i w każdym dobrze zrobionym wykrywaczu przedmioty z koloru jeśli znajdą się dostatecznie głęboko blisko granicy zasięgu detektora nań będą sygnalizowane jako stal.Doświadczony detektorysta jeśli tylko będzie chciał może znaczną cześć takich stalowych kolorków wykopać.Dla detektorów z FBS,BBS trafienie takich sygnałów i identyfikacja przez operatora może być co najmniej problematyczna.
Napisano
to żadne zmartwienie jeśli miałbym takie sygnały to w ciekawych miejscach kope wszystkie mówie tylko że jak na razie na takie w tym wykrywaczu jeszcze nie trafiłem a wszystkie przechodzące w metal okazały się z żelaza
Napisano
Ja posiadam taki zestaw Euro... + HS3 i jest to kombinacja bardzo skuteczna.Miałem już Rutusa (nawet dwa),jednak wolę te dwa wykrywacze niż jeden tzw.uniwersalny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie