Skocz do zawartości

moneta - fragment

lex

Rekomendowane odpowiedzi

fragment przypominający monetę w stanie jaki widać - aczkolwiek intrygująca blaszka której sam nie podołałem zidentyfikować , tak więc liczę na pomoc forumowiczów

średnica 25-26 mm
napis otokowy V X E X ... dalej zgadywanka

• 2 weeks later...
W pełni zgadzam się z Twoją uwagą iż na monetę to nie wygląda od samego początku stawiałem na fragment pieczęci lecz do tej chwili nikt poza Tobą nie zechciał się wypowiedzieć w tym temacie , myślę iż moderator udzieli mi rozgrzeszenia gdyż przekornie wstawiłem wątek w numizmatyce licząc na skojarzenie przez kogoś jakiejś monety z podobnym rysunkiem co dało by jakiś punkt odniesienia , na tą chwilę nikt w tym kawałku krążka nie rozpoznał pieczęci co też jest dla mnie zastanawiające

Na pieczęć to mi ten fragment nie wygląda (rysunek powinien być raczej wklęsły). Prędzej stawiałby na fragment jakiejś plomby czy małego zasobnika a coś" w kształcie tulei. Choć w amtych czasach" zdarzały się czasem tłoki pieczętne z ołowiu lub stopu ołowiu z czymś".

Pozdroofki

IdeL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie