esus Napisano 7 Kwiecień 2014 Autor Napisano 7 Kwiecień 2014 Czyszczenie mechaniczne tylko grubsza ,pewnie w czymś moczyć tylko w czym
esus Napisano 7 Kwiecień 2014 Autor Napisano 7 Kwiecień 2014 mymslałem o oliwce ale może koledzy zasugerują coś
esus Napisano 7 Kwiecień 2014 Autor Napisano 7 Kwiecień 2014 by nie uszkodzić zbyt wiele a najlepiej wcale o ile sę da
remington Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Zegarek już utracił sporo patyny, ubytku będzie więcej w trakcie usuwania grubszych nawarstwień. Oliwka tu nie pomoże.
esus Napisano 8 Kwiecień 2014 Autor Napisano 8 Kwiecień 2014 ale mi kolega pomógł ;) pytam co by mogło pomóc :)
Cyrograf15 Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Oliwka może i nie specjalnie pomoże ale i nie zaszkodzi. Spokojnie można moczyć, co jakiś czas przecierać plastikową szczoteczką.Wojtek
remington Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Jaki efekt chciałbyś uzyskać? Czego nie chcesz uszkodzić? Wewnątrz masz mechanizm z brudem, produktami korozji i wilgocią.Co uzyskamy poprzez zalanie tego oliwą?
esus Napisano 8 Kwiecień 2014 Autor Napisano 8 Kwiecień 2014 remington chodzi mi tylko o to żeby jak najwięcej z niego zostało,-a może od razu wypiepszyć do śmietnika to chyba twój kierunek myślenia- wiem tykał już nie będzie pozd.
remington Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 No to zrób elektrolizę. Tak czyściłem zegarki w podobnym stanie, dały się po tym otworzyć, co jest istotne. Kolorystycznie po doczyszczeniu mechanicznym będziesz miał pociemniałą miedź.
esus Napisano 10 Kwiecień 2014 Autor Napisano 10 Kwiecień 2014 i o taką porade mi chodziło dzięki,dodawałeś coś do wody?
remington Napisano 10 Kwiecień 2014 Napisano 10 Kwiecień 2014 Oczywiście. Najlepiej się sprawdzi kwaśny węglan sodu, tj. soda spożywcza, stężenie 10%.Przy elektrolizie srebrnego zegarka sprawdził się roztwór kwasku cytrynowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.