Witam Ciekawy jestem do czego służyło ten dziwny mechanizm, starałem się znaleźć coś takiego w internecie, niestety jednak nie mam pojęcia jak to w ogóle nazwać :) Teraz trochę informacji na temat miejsca gdzie to znalazłem. Ogólnie znalazłem dwie takie same rzeczy w dwóch różnych miejscach i to mnie zaciekawiło. Pierwsze miejsce gdzie to znalazłem to jakiś okop w lesie przy leśnej drodze, długi na ok. 5m głęboki na ok 2m. z usypanym wałem ziemi przed nim, w okolicy tego okopu znalazłem trochę łusek od mausera z lat 1895 - 1908 oraz pozostałości po granacie trzonkowym. Drugie miejsce to okolice innego okopu, ten już jest stosunkowo długi ok. 0,5 - 1km. i w jego okolicy również łuski tego samego rodzaju w tym samym przedziale wiekowym. Ciekawy jestem czy jest to element związany z militarką czy może urządzenie cywilne związane np. z działalnością leśniczego :) ? Drugie pytanie tak przy okazji :) czy sądzicie, że te łuski z przedziału lat 1890-1910 to pozostałość po pierwszej czy już po drugiej wojnie?
Pytanie
goffyy
Witam
Ciekawy jestem do czego służyło ten dziwny mechanizm, starałem się znaleźć coś takiego w internecie, niestety jednak nie mam pojęcia jak to w ogóle nazwać :) Teraz trochę informacji na temat miejsca gdzie to znalazłem. Ogólnie znalazłem dwie takie same rzeczy w dwóch różnych miejscach i to mnie zaciekawiło. Pierwsze miejsce gdzie to znalazłem to jakiś okop w lesie przy leśnej drodze, długi na ok. 5m głęboki na ok 2m. z usypanym wałem ziemi przed nim, w okolicy tego okopu znalazłem trochę łusek od mausera z lat 1895 - 1908 oraz pozostałości po granacie trzonkowym. Drugie miejsce to okolice innego okopu, ten już jest stosunkowo długi ok. 0,5 - 1km. i w jego okolicy również łuski tego samego rodzaju w tym samym przedziale wiekowym. Ciekawy jestem czy jest to element związany z militarką czy może urządzenie cywilne związane np. z działalnością leśniczego :) ? Drugie pytanie tak przy okazji :) czy sądzicie, że te łuski z przedziału lat 1890-1910 to pozostałość po pierwszej czy już po drugiej wojnie?
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.