sytek Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 Witam,Znalazłem stary medalik jest chyba z brązu, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o nim.Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sytek Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 a tutaj druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cuma Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 http://myvimu.com/exhibit/43939817-stary-medalik-salvator-mundi-nr-3do końca nie jestem przekonany, ale...wzrok mam już słaby i przeczytać dokładnie nie mogę, co na tym Twoim jest napisane.myślę jednak, że w tym kierunku szukaj.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sytek Napisano 5 Marzec 2014 Autor Share Napisano 5 Marzec 2014 na stronie z Jezusem jest napisane SALVAT na stronie z Maryją REEVG PEGG (chyba) a z tyłu głowy OPN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Listopadowy Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 To z Litanii Loretańskiej jeśli dobrze pamiętam: Refugium Peccatorum ora pro nobis (stąd OPN) - ucieczko grzesznych módl się za nami. Taka inwokacja.Awers: Salvat - też pewnie skrótowo jak wyżej, zapewne Salvator - Zbawiciel. Nie wiem co jest po prawej. Możesz odczytać te cztery litery. Salvator Mundi - Zbawiciel Świata - tak często występuje. Przy Maryi w litanii jest jak wyżej Módl się za nami", a przy Osobach Boskich - Zmiłuj się nad nami. Miserere nobis. Ale nie wiem co jest tutaj akurat, bo nie mogę odczytać literek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sytek Napisano 5 Marzec 2014 Autor Share Napisano 5 Marzec 2014 Bardzo dziękuję za opis!Po prawej stronie jest chyba NP SN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king22.pl Napisano 22 Marzec 2014 Share Napisano 22 Marzec 2014 Jest to medalik tz. SALVATOR MUNDI więcej na http://medaliki.king22.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.