timoncsw Napisano 2 Marzec 2014 Autor Napisano 2 Marzec 2014 Witam wszystkich. Wydaje mi się że wykopałem szeląga litewskiego Zygmunta 3 Wazy z 1616 roku lecz małe detale różnią moją monetę od wyszukanych w internecie zdjęć-mianowicie po lewej stronie litery s" powinno widnieć 1" a z prawej 6",a u mnie tego nie ma. Także korona nad ową literą s" zdaje się być całkiem inna niż na zdjęciach ,bardziej przypomina jakiś herb, co mam nadzieję trochę widać na zdjęciach. Czy może to być inna moneta niż myślę? Reszta awersu i rewersu jest praktycznie identyczna jak tytułowy szelong. za pomoc dziękuę z góry.
sigis3 Napisano 2 Marzec 2014 Napisano 2 Marzec 2014 Nie litewski, widać napis POLO nie DUC LIT lub podobny skrót. Wykadruj zdjęcie przed zmniejszeniem, żeby było więcej monety niż tła. Może Wschowa? Na razie za wiele nie widać.
timoncsw Napisano 2 Marzec 2014 Autor Napisano 2 Marzec 2014 Poza różnicami ww wygląda tak samo jak ta moneta
sigis3 Napisano 2 Marzec 2014 Napisano 2 Marzec 2014 Właśnie te różnice są istotne, wskazują mennicę. Na awersie Twojego szeląga jest znak mincerski róża, to bardzo istotna różnica w stosunku do monety z fortress, którą wkleiłeś. Wykadruj zdjęcie, to minuta, a będzie coś widać, zajrzę do katalogu, myślę, że da się tego szeląga zidentyfikować dokładnie i bez zgadywania.
sigis3 Napisano 2 Marzec 2014 Napisano 2 Marzec 2014 Porównaj z tym, Bydgoszczhttp://www.fortresskatalog.com/index2.php?cat=1597PL00900&page=Coin_Details&details_menu=no
timoncsw Napisano 3 Marzec 2014 Autor Napisano 3 Marzec 2014 Nie ma potrzeby wrzucania kolejnych zdjęć ponieważ trafiłeś w dziesiątkę. Bydgoszcz na 200%. dzieki wielkie za pomoc SIGIS.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.